De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Hoi! De Zuid-Limburger in mij heeft regelmatig zin in zuurvleessmaak. Deze zoetzure vegan hachee van kastanjechampignons met vijgen en appelstroop is de lekkerste friet zuurvlees die ik ooit heb geproefd. In combinatie met ovenfrietjes en vegan mayonaise wordt de nostalgische smaakcombinatie van peperkoek en azijn op grootse wijze opgehemeld.

Ook voor de vleeseters, probeer dit recept werkelijk waar eens, je gelooft gewoon niet wat je proeft. Heb je zin om een keer friet zuurvlees te komen eten bij mij thuis, laat het weten want ja, deze diervriendelijke friet zuurvlees deel ik graag met de wereld.

Ingrediënten voor twee hongerige eters:
- 12 middelgrote aardappeltjes
- 3 kleine uien
- 4 kleine gedroogde vijgjes
- 1 half bakje kastanjechampignons (125 gram)
- 1 plak ontbijtkoek
- 1 teen knoflook
- 1 klein stukje verse (rode) peper
- 1 theelepel bospaddenstoelenbouillon (of andere, of 1 bouillonblokje)
- (balsamico-)azijn
- 1 eetlepel appelstroop
- een flinke snuf kruidnagelpoeder
- vegan mayonaise
- olijfolie
- peper
- zout


1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Schil en was twaalf aardappeltjes en snij ze in kleine frietjes.
3. Laat de frietjes door wat olijfolie dansen en leg ze met wat verse rozemarijn (uit eigen kruidentuin) op een vel bakpapier op de bakplaat van je oven.


4. Schuif de bakplaat met friet in de oven en laat haar daar drie kwartier blijven. Schep de frietjes ieder kwartier even om.  
5. Poets ondertussen de paddenstoelen en snijd ze in schijfjes.  
6. Snijd de vijgen in kleine stukjes.
7. Snipper drie uitjes, een stukje verse peper en een knoflookteen. 


8. Verhit een pan, doe er olijfolie in, wacht even en verzoek de uiensnippers zich te vervoegen in de olie. Dat willen ze wel. Ze knetteren van geluk als ze eenmaal in die pan zwemmen.
9. Doe dan de popelende peper en knoflook erbij en daarna ook nog eens de kneukelende kastanjechampignons. Even op hoog vuur. Dan gaat het vuur wat lager, middenstandje, voor de vijgen die erbij gaan. Weet je dat feig Duits is voor laf
10. Schenk een scheut heet water en een theelepel bospaddenstoelenbouillon erbij. Andere bouillon en ook in blokjesvorm is goed. Laat maar sudderen en geef de frietjes nog een rolloverparty in die oven als je dat nog niet gedaan had.
11. Voeg balsamicoazijn, appelstroop en kruimels peperkoek toe aan de saus. Schenk er extra water bij als je saus te dik is. Strooi kruidnagelpoeder. Je kan ook een kruidnagel gebruiken maar dan loop je het risico om af te moeten wassen. Of misschien heb je een afwasmasjien. Was dat bij jullie vroeger thuis ook zo? Als je een kruidnagel op je bord vond, dat je dan moest afwassen?



Terwijl alles lekker pruttelt kun je een excuussalaatje snijden:


Dit slaatje gaat aan met wat olijfolie, (balsamico)azijn, peper en zout.

Friet klaar!


Schuif de frietjes in een schaal en bestrooi rijkelijk met zout.

Het "zuurvlees" is ook goed doorgesudderd:



Nah! Alles is klaar. Ik zeg, dek de tafel!




Zie hier mijn bord:





Doei!



Reacties

Mijn meest bekeken receptverhalen