De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Hoi! Ik heb zin in zuurvleessmaak, heel erg veel zin. Die Limburger in mij heeft weer eens een gezonde trek. En ik heb hier nog een half bakje kastanjechampignons, een zak aardappelen en heel veel veganaise (zie hier) staan, dus hou me niet tegen. Ovenfrietjes, zoerkastanjechampignons met veyo wordt het. Met veyo bedoel ik veganaise. De ingrediënten voor de beste friet zuurvlees ooit staan onderaan dit bericht opgesomd.

Verwarm oven voor op 200 graden celsius.

Mijn man wil graag veel friet dus hij schilt twaalf aardappeltjes en ik snij ze in kleine frietjes. Ik wil ook veel friet trouwens. Ik laat ze door wat olijfolie dansen en leg er wat verse rozemarijn uit onze eigen kruidentuin bovenop:


In de voorverwarmde oven ermee.  Het is nu 18:38 en ik zal deze keer eens bijhouden hoe lang het ovenen duurt en wat ik onderwijl nog doe met de patatekes. 

Ik poets de paddestoelen en snij ze in schijfjes.  Ik zorg voor kleine stukjes vijgjes. Ik snipper drie uitjes, stukje verse peper en een knoflookteen. Zie hieronder het resultaat in beeld: 


Ho! Het is nu 18:51 uur en ik ruik de frietjes goed bezig zijn. Ik laat ze even flink gabberhousen en omrollen met mijn pollepel zodat ze weer verder kunnen bakken. Dat is dus na zo'n kwartiertje. Ik ben best trots op mezelf dat ik eraan gedacht heb de tijd bij te houden.

Ik verhit een pan, doe er olijfolie in, wacht even en verzoek dan de uiensnippers zich te vervoegen in de olie.  Dat willen ze wel. Ze knetteren van geluk als ze eenmaal in die pan zwemmen. Dan doe ik de popelende peper en knoflook erbij en daarna ook nog eens de kneukelende kastanjechampignons. Even op hoog vuur. Dan gaat het vuur wat lager, middenstandje, voor de vijgen die erbij gaan. Weet je dat feig Duits is voor laf

Nu doe ik er een scheut heet water en een theelepel bospaddenstoelenbouillon bij. Andere bouillon en ook in blokjesvorm is goed. Laat maar sudderen en geef de frietjes nog een rolloverparty in die oven (even de aardappelsprietjes omscheppen, het is nu 19:04 bij mij dus dat was na weer een kwartier). 

Nu doe ik balsamicoazijn, appelstroop en kruimels peperkoek in de saus. Oh en wat extra water want mijn saus was wat dik nog. En kruidnagelpoeder. Kan ook een kruidnagel wezen natuurlijk maar ik heb geen zin om af te wassen. Oh, dat hoeft niet meer, we hebben een masjien. Was dat bij jullie vroeger thuis ook zo? Als je een kruidnagel op je bord vond, dat je dan moest afwassen?

Terwijl alles lekker pruttelt snijd ik voor een excuussalaatje:


Dit slaatje gaat aan met wat olijfolie, (balsamico)azijn, peper en zout.

Friet klaar om 19:16 uur:


Een ruime tien minuten na de laatste rondedans dus. Doe over in een schaal en maak de patatjes minder glad met wat zout. 

Het "zuurvlees" is inmiddels ook wel doorgesudderd:Nah! Alles is wel klaar. Ik zou zeggen, dek de tafel!
Zie hier mijn bord:
En hieronder nog een closeup van de friet zuurvlees. Ik moet je zeggen, ik heb zelf nog niet eerder zo'n lekkere friet zuurvlees gehad, maar echt! Ook voor de vleeseters onder jullie, probeer dit recept echt echt echt eens, je weet gewoon niet wat je proeft. Ja je weet het wel, zuurvlees namelijk, maar je gelooft het waarschijnlijk niet. Als er iemand zin heeft om een keer friet zuurvlees te komen eten bij mij thuis, laat het weten want by all means, als ik nú een boodschap zou moeten uitkiezen om wereldwijd te verkondigen, dan zou de friet zuurvlees die ik vandaag gefabriceerd heb op dit moment mijn eerste keuze zijn.


Ingrediënten voor twee hongerige eters:

12 middelgrote aardappeltjes
3 kleine uien
4 kleine gedroogde vijgjes
1 half bakje kastanjechampignons (125 gram)
1 plak ontbijtkoek
1 teen knoflook
1 klein stukje verse (rode) peper
theelepel bospaddenstoelenbouillon (of andere, of 1 bouillonblokje)
(balsamico-)azijn
flinke theelepel appelstroop
veganaise
2 tomaten
1 halve komkommer
1 halve gele paprika
olijfolie
peper zout

Doei!Reacties

Mijn meest bekeken receptverhalen