De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.
Hoi! De Zuid-Limburger in mij heeft
regelmatig zin in zuurvleessmaak. Deze zoetzure vegan hachee van
kastanjechampignons met vijgen en appelstroop is de lekkerste friet zuurvlees
die ik ooit heb geproefd. In combinatie met ovenfrietjes en vegan mayonaise
wordt de nostalgische smaakcombinatie van peperkoek en azijn op grootse wijze
opgehemeld.
Ook voor de
vleeseters, probeer dit recept werkelijk waar eens, je gelooft gewoon niet wat
je proeft. Heb je zin om een keer friet zuurvlees te komen eten bij mij thuis,
laat het weten want ja, deze diervriendelijke friet zuurvlees deel ik graag met
de wereld.
Ingrediënten voor twee hongerige
eters:
- 12 middelgrote aardappeltjes
- 3 kleine uien
- 4 kleine gedroogde vijgjes
- 1 half bakje kastanjechampignons
(125 gram)
- 1 plak ontbijtkoek
- 1 teen knoflook
- 1 klein stukje verse (rode) peper
- 1 theelepel
bospaddenstoelenbouillon (of andere, of 1 bouillonblokje)
- (balsamico-)azijn
- 1 eetlepel appelstroop
- een flinke snuf kruidnagelpoeder
- vegan mayonaise
- olijfolie
- peper
- zout
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Schil en was twaalf
aardappeltjes en snij ze in kleine frietjes.
3. Laat de frietjes door
wat olijfolie dansen en leg ze met wat verse rozemarijn (uit eigen kruidentuin) op een vel bakpapier op de bakplaat van je oven.
4. Schuif de bakplaat met friet in de oven en laat haar daar drie
kwartier blijven. Schep de frietjes ieder kwartier even om.
5. Poets
ondertussen de paddenstoelen en snijd ze in schijfjes.
6. Snijd de vijgen
in kleine stukjes.
7. Snipper drie
uitjes, een stukje verse peper en een knoflookteen.
8. Verhit een pan, doe er olijfolie
in, wacht even en verzoek de uiensnippers zich te vervoegen in de olie. Dat
willen ze wel. Ze knetteren van geluk als ze eenmaal in die pan zwemmen.
9. Doe dan de popelende peper en
knoflook erbij en daarna ook nog eens de kneukelende kastanjechampignons. Even
op hoog vuur. Dan gaat het vuur wat lager, middenstandje, voor de vijgen die
erbij gaan. Weet je dat feig Duits is voor laf?
10. Schenk een scheut heet water en
een theelepel bospaddenstoelenbouillon erbij. Andere bouillon en ook in
blokjesvorm is goed. Laat maar sudderen en geef de frietjes nog een
rolloverparty in die oven als je dat nog niet gedaan had.
11. Voeg balsamicoazijn, appelstroop
en kruimels peperkoek toe aan de saus. Schenk er extra water bij als je saus te dik is. Strooi kruidnagelpoeder. Je kan ook een kruidnagel gebruiken maar dan loop je
het risico om af te moeten wassen. Of misschien heb je een afwasmasjien. Was dat bij jullie vroeger thuis ook zo? Als je een kruidnagel op je
bord vond, dat je dan moest afwassen?
Terwijl alles lekker pruttelt kun je een excuussalaatje snijden:
Dit slaatje gaat aan met wat olijfolie, (balsamico)azijn, peper en zout.
Friet klaar!
Schuif de frietjes in een schaal en bestrooi rijkelijk met zout.
Het "zuurvlees" is ook goed doorgesudderd:
Nah! Alles is klaar. Ik zeg, dek de tafel!
Zie hier mijn bord:

Ga ik, zsm proberen te maken. Klinkt heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenSuper, ben benieuwd of je er ook zo van smult als ik!
VerwijderenZiet er lekker uit! Kan ik die ook eerder bereiden en invriezen?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
De saus kun je zeker invriezen, ja hoor. Wel eerst even laten afkoelen voor hij de vriezer in gaat. Zodra hij op kamertemperatuur is in een ruime bak doen (saus zet wat uit bij invriezen) en achterin in het vriesvak plaatsen. Dan kun je 'm een maand of drie bewaren denk ik zo!
Verwijderen