maandag 12 januari 2015

Kwaaie pasta. Maandagavond arrabiata uit de oven.

Hoi! Ik heb dit liggen:

Voor twee eters:
5 bosuitjes
8 kastanjechampignons
5 tomaten
1 paprika
1 grofgesneden ui
1 teen knoflook
1 vers rood pepertje
1 tak verse rozemarijn (of ander kruid, vers of gedroogd, of niets, is ook lekker, lekker puur)
1 bouillonblokje (veganistisch)
1 plak ontbijtkoek
olijfolie
pasta voor twee (ik heb fussilli gekozen, of fusilli of fussili, ik kan geen zekerheid krijgen over de spelling, pasta dus maar gewoon)
zout

Oven voorverwarmen op de hoogste stand. 

Alles wat je kunt wassen: wassen! Tomaten en paprika doormidden hakken en samen met het pepertje, ui en gepelde knoflookteen in een ovenschaal leggen. Beetje olijfolie eroverheen en omscheppen (met je schone handen werkt het best) totdat alles een laagje olie heeft. Rozemarijn erop leggen en in de oven met die schaal. Ik heb hem zo'n twintig minuten in de oven laten staan maar als je meer tijd hebt kun je langer wachten, zelfs tot de velletjes zwart blakeren want die kun je dan verwijderen omdat je daar tijd voor hebt. Die heb ik niet nu dus twintig minuten is het.


Pan water op het vuur om straks de pasta in te koken.

Dun schijfje van ieder voetje van de kastanjechampignons snijden (ja dit breekt ook mijn hart ja) en oppoetsen met een borsteltje tot ze glimmen. Nee dat niet echt. Ik maak slordig heel snel even een laffe haal over iedere paddestoel. Ik snijd ze in tweeën en tsjopperdetsjop de bosuitjes in ringetjes.



Schenk jezelf iets lekkers in en neem het er even van. Het water moet nog koken en die oventijd is nog niet om. 

Ik schep na de twintig minuten oventijd eerst de tomaten uit de ovenschaal, dan kan de rest nog even doorgaren, en pureer ze met de staafmixer. Paar sprietjes Rozemarijn gaan mee. Ik doe dit goedje in een pan en zet deze op een warmhoudvuurtje.


Dan haal ik de rest uit de oven en maal ook dit fijn. Niet alle rozemarijn trouwens, dat vind ik wat heftig. Ik kan me voorstellen dat dit ook voor het pepertje inclusief pitjes kan gelden, maar daar ben ik dan weer heel erg van dus dat heb ik helemaal toegevoegd. Maar peperpitjes verwijderen dus als je niet tegen heetheid kunt! Dan wordt het gerecht maar wat minder kwaad.



Als je meer tijd hebt en minder lui bent dan ik dan laat je de groenten langer in de oven en haal je alle velletjes van de paprika en de tomaten. Ik heb overigens geen last gehad van de velletjes, en mijn man al helemaal niet, lang genoeg geblenderd blijkbaar, dus ik raad eigenlijk aan om ze gewoon te laten zitten, dat scheelt weer een slok op een borrel. 

Paprikauienknoflookpureetje bij de tomatenpuree in de pan schenken en doorroeren. Plantaardig bouillonblokje tussen je vingers boven de pan kapot wrijven. Wel op zo'n manier doen dat het bouillonpoeder ín de pan valt, anders is het zonde!


Plak ontbijtkoek erdoor kruimelen en al roerend wat opwarmen. Laat die koek oplossen en zijn werk doen als bindmiddel en, ja ik ga het echt schrijven, zoetje. Zij die over koken bloggen zullen zich bedienen van keukengerelateerde bijvoeglijke verkleinwoorden, bam!


Pasta in het inmiddels kokende water leggen.  

Olie in een pan verhitten en de kastanjechampignons op hoog vuur hard en snel opbakken. Zout eroverheen strooien. 


Pasta afgieten, over twee borden verdelen, wel iets achter houden zodat je twee keer kunt opscheppen. Wat saus over de pasta scheppen. Ook saus achterhouden en niets zeggen tegen eventuele mee-eters, des te groter de verrassing als er meer blijkt te zijn! (Of je zegt niets tegen je gasten en hebt later op de avond nog een extra bordje voor jezelf alleen, lekker lekker, lekker sociaal.) De saus decoreren met paddestoelen en bosuitjes et voilà! Een maaltje voor de maandagavond! Of welke dag dan ook, maakt niet uit. 


Doei!




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen