Smoor op Limburgs-zuurvlees-smaak. Een plantaardige interpretatie.

Hoi! De meeste mensen die in Zuid-Limburg al vleesetend  opgroeien weten wat het is, een frietje zoervleisj naar binnen werken na het stappen. Bier moet klimmen tenslotte. Ik hield altijd erg van deze zoetzure hacheesoort die je vanaf de 'friture' (dat is Limburgs voor snackbar) ook wel in zo'n piepschuimachtig warmhoudbekertje mee naar huis kon nemen. Sinds ik weg ben uit de zuidoostelijke mijnstreek heb ik al vele varianten op zuurvlees bereid, de laatste paar jaren uiteraard niet met echt vlees.

Vandaag heb ik zin in de smaak van zuurvlees. Ik besluit om groentes en een paar champignons te smoren in een zoervleisjachtige saus. Daarbij maak ik aardappelpuree met zachtgebakken pastinaakblokjes.

Ingrediënten voor twee personen:
350 gram pastinaak
450 gram aardappels
1/2 courgette
1/2 aubergine
1/2 grote (in mijn geval gele) paprika
125 gram kastanjechampignons
3 kleine uien
1 teen knoflook
stukje verse peper (hoeft niet per se maar ik ben er fan van)
2 kruidnagels
1 plantaardig bouillonblokje
1 plak ontbijtkoek
1 eetlepel appelstroop
kaneel
balsamicoazijn
olijfolie
houd heet water bij de hand
peper en zout1.Snij courgette, aubergine en champignons in respectievelijk halve, kwart en hele schijfjes. Snij de paprika in repen.
2. Schil de aardappels en kook ze tot ze zacht genoeg zijn om fijn te stampen. Hier tijdens snijd je een uitje, en de pastinaken in best wel fijne blokjes. Olijfolie verwarmen in pan. Uitje fruiten. Pastinaak erbij en lekker laten doorbakken terwijl je de rest van dit recept verder volgt.


3. Hak de andere twee uien grof, snijd knoflook en eventueel de verse peper fijn. Zet nog maar een pan op het vuur. Ja met weer wat olijfolie erin.
4. Fruit ui, en dan ook knoflook en peper even aan. Mik alle andere groenten en de champignons ook in deze pan en laat even hard bakken, al omscheppend, ik schat zo'n vijf a tien minuten, maar schat het maar liever zelf in, je bent er zelf bij.


5. We gaan blussen! Giet er flink wat balsamicoazijn overheen. Kruimel het bouillonblokje erdoor en ook de ontbijtkoek. Kruidnagels, een schep appelstroop en een snuf kaneel toevoegen en goed doorroeren.
6. Scheut er een beetje heet water bij. Laat dit alles zo'n half uurtje pruttelen: af en toe voeg je wat heet water toe, je proeft en voelt wel aan wanneer dit moet. En ook wanneer het klaar is. Als je geen verse peper gebruikt hebt zou je nog wat zwarte peper over deze groentesmoor met zuurvleessmaak kunnen malen of wapperen.

7. Als de aardappels goed gaar zijn giet je ze af en stamp je ze fijn met zo'n aardappelstamper. Wat kookvocht erdoor indien nodig. Bestrooi de gebakken pastinaak en ui met zout en meng dit alles door de gestampte aardappels. Peper naar smaak strooien.

8.En dan heb je twee pannen vol op tafel staan. Als je nog wat bosuiringetjes hebt dan kun je die over de stamp friemelen.


Je kunt je bord opmaken zoals hieronder:


Wij hadden na het eten wat saus zonder inhoud over en hebben daar lekker vers brood doorheen gehaald en opgesmikkeld. En mijn man noemde me een eikel toen ik verse peper in een van mijn ogen wreef. En ik hoop dat er chips met frietje zuurvlees smaak wordt uitgevonden zonder dierlijke ingrediënten.

Doei!

Reacties

Popiejopie posts

Vegan aardbeienslof uit Glanerbrug

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Parelcouscous met basilicumpasta, bofkipburgers en ovengegaarde bloemkoolroosjes