dinsdag 10 maart 2015

Gebraden broccokip. De man die de stronk kwam snijden.


Hoi! Ik ben benieuwd wie die man is die zometeen de broccolistronk komt snijden. Al een vermoeden zeker? Ik ook, jippie!!! Ik kook en eet niet in mijn eentje! En ik ga dus broccoli braden. Wat? Ja echt. Ik ga een stronk broccoli bereiden zoals ik heel lang geleden een hele kip in een pan braadde. Dat doe ik nu niet meer natuurlijk, kippen braden. Ik aai ze en babbel tegen ze en vind ze lief en zoooo.

Ingrediënten voor mijn lief en mij:

Voor de peterseliecitroenolie:
- 1 grote hand verse peterselie
- knoflookpoeder (mijn verse knoflook is op)
- 1 half gedroogd pepertje
- olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 halve eetlepel agavesiroop
- zout
Voor de rest:
-1 stronk broccoli
- pasta (fussili) genoeg voor mijn lief en mij en voor jezelf erbij als je ook mee eet
- 1 derde potje zongedroogde tomaten
- knoflookpoeder (maar liever een paar hele tenen knoflook)
- verse peper in grove stukken
- 1 ui in grove stukken
- 2 flinke theelepels plantaardige juspoeder
- 1 scheut rode wijn
- 1 scheut balsamicoazijn
- zout en peper naar smaak

Laat me! Laat me nu maar gewoon mijn gang gaan. Laat me met rust. Laat hè? Laat gaan. Hè verdrie! Laat me beginnen! Ja, dat is 'm, die laatste, de zin waarnaar ik zocht.

Laat me beginnen met de peterseliecitroenolie. 


Die is bedoeld om later door de gare pasta te roeren. Laat me de peterselie met veel knoflookpoeder, een half droog pepertje, twee eetlepels olijfolie en zout zoveel ik wil staafmixeren tot alles glad is. Een laat ik daarna citroensap en agavesiroop erdoor mengen. Klaar.


Laat ik net nu een grote pan vol met water op het vuur zetten. Voor de fussili.

Van de broccoli hak ik het onderste stronkgedeelte, waar geen roosjes aan vast zitten, af. Ik schil dit. Net zoals ik vroeger de kip schilde. Of? Nee! Dat niet. Het is ook al weer een tijdje terug,  laat me maar. Ik schilde alleen gehaktballen en biefstuk, kip niet. Goed. Laat ik een eetlepel olijfolie in mijn braadpan verhitten. Laat ik daar de broccokip en haar stronk in aanbraden.


Alle kanten laat ik de bodem van de pan voelen. Ik pas goed op dat er niets aanbrandt. Dan doe ik de stukken ui en peper erbij en laat deze even lekker meefruiten. Laat me de boel even blussen. Ik giet een flinke scheut rode wijn over de broccokip in de braadslee.


De zongedroogde tomaten gaan erbij en ik schep de vegane juspoeder en flink veel knoflookpoeder over de broccoccokip. Ik laat die broccoli even flink ronddraaien in de pan. Zes minuten later giet ik er een flinke scheut balsamicoazijn bij. Ik lepel tussendoor de hele tijd braadvocht over de broccokip heen en voeg af en toe en hier en daar naar mijn eigen juiste inzicht wat water toe.  Na vijf minuten doe ik trouwens het vuur wat lager en het deksel op de pan.


Laat mij nu de pasta in het water laten zakken. Terwijl pasta kookt en broccokip suddert maak ik kaassmaker van 2 eetlepels kokosolie, twee eetlepels edelgistvlokken, twee eetlepels amandelmeel en zout.

Als de pasta zo gaar is als een carnavalsganger op aswoensdag...nee niet zo gaar, beter zo gaar als iemand die een feestje heeft gehad maar net op tijd zijn laatste biertje wegtikte, giet ik 'm af. De peterseliecitroenolie roer ik erdoor en het deksel gaat weer op de pan. De pan kan op tafel. Zet de kaassmaker ernaast. De braadpan kan ook op tafel. 

En daar is dan eindelijk die man waar het me allemaal in de eerste plaats om te doen was! Hij snijdt de kip! En hij houdt ervan! Dit gerecht staat meteen in zijn top tien! Omg omg hij is onder de indruk!


Bordbeeldje om het me af te laten maken:


Doei!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen