Cinnamon buns: suikerzoete kaneelbilletjes met noten en rozijnen


Hoi! Kaneelbilletjes. Lekker. 

Ik heb de receptuur van deze overheerlijke zoete en stevige billetjes aangepatst. Aangepast. Er stond hier een oud recept met oude foto's en oude woorden over oude kaneel en oude billen en oud gisten en oud bakken. Het recept was van april 2015. Niets mis met oude billen maar deze banaan dacht hé, dat kan toch beter in 2021! 

De foto's zijn vernieuwd, verbeterd en shinier dan ever.  

De reclameslogan voor deze billetjes was, is en blijft: 

Cinnamon buns! I'm a sucker for cinnamon in the (y)east of the Dutch kingdom!

Je spreekt de twee bovenstaande zinnen uit in een soort rapflow, Cínnamun buns! < korte pauze > I'mma súckah for cínnamon in the éast of the Dútch kíngdom! Let op de klemtonen. Je mag me altijd vragen het voor te doen. De hitsingle wordt nog uitgebracht. Of niet.

Ingrediënten voor een flinke hoeveelheid kaneelbroodjes:

Voor het deeg:
- 650 gram bloem
- 250 milliliter vanille sojamelk
- 125 gram (riet)suiker
- 1/2 theelepel zout
- 125 gram plantaardige margarine, in wat kleinere stukken gesneden
- 50 milliliter warm water
- 1 zakje gedroogde gist

Voor de vulling:
- 1 eetlepel (riet)suiker
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel kaneel
- 50 gram plantaardige margarine
- een hele flinke handvol rozijnen
- een hele flinke hand pecannoten (of andere of gemengde noten), grof gehakt (nee geen gehakt erdoor doen nou, dat is flauw)

Je bent totaal 2 uur rijstijd kwijt en 20 minuten oventijd. Voorbereidingstijd is ongeveer 15 minuten. Rijzen gebeurt in twee stappen: eerst rijst het deeg een uur in een grote bal. Daarna maak je er rolletjes van die vervolgens nog een uur rijzen alvorens ze de oven in gaan.

1. Roer 50 milliliter warm water, een eetlepel rietsuiker en het zakje gist goed door en laat 10 minuten staan.  

2. Giet ondertussen 250 milliliter vanille sojamelk, 125 gram (fijne) rietsuiker, 1/2 theelepel zout en 125 gram margarine in een steelplannetje en verwarm alles heel langzaam en al roerend met een garde niet warmer dan lauw in een steelpannetje. Klop alles net zo lang door elkaar totdat het goedje helemaal glad is.

3. Giet de inhoud van het steelplannetje in een beslagkom en klop het inmiddels opgezwollen gistmengsel er met de garde doorheen. 

4. Schud beetje bij beetje en telkens roerend met de garde langzaamaan de bloem door het beslag. Wanneer het beslag te dik wordt om met de garde te hanteren neem je het over met je handen:

5. Voeg de rest van de bloem beetje bij beetje toe terwijl je het deeg met je schone handen kneedt tot een mooie stevige deegbal. Voeg eventueel wat bloem toe als het deeg nog niet stevig genoeg blijkt om er een stevige bal van te maken.

6. Leg de deegbal in een ingevette kom, doe er een schone theedoek overheen en laat dit ensemble een uur lang staan (eventueel op de verwarming) totdat de bal zo'n drie keer zo groot is geworden.

7. Splits de deegbal in tweeën en rol de twee deegeenheden op een met bloem bestoven oppervlak met de deegroller uit tot twee lange rechthoekige lappen.

8. Smelt 50 gram margarine in de magnetron of au bain marie.

9. Giet de margarine uit over de deeglappen, smeer een beetje uit en strooi de basterdsuiker, kaneel, de rozijnen en de noten eroverheen. 


10. Rol de lappen stevig op, in de lengte.

11. Snijd de rollen in plakjes en leg de plakjes op een met bakpapier beklede ovenplaat.

12. Bedek de plakjes met een schone theedoek en laat ze nog een uur rijzen.



13. Verwarm ondertussen de oven voor naar 180 graden Celsius.

14. Schuif de bakplaat mét plakjes maar zonder theedoek de oven in en wacht 20 minuten.

15. Laat de billetjes afkoelen en trek of snij ze los van elkaar.

16. Klaar!

Doei!

Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

Vegan aardbeienslof uit Glanerbrug