Klaterkaasfondue en aardbeiensoep


Hoi! Het toetje maakte ik eerst. Van dertieneneenhalve aardbei en 100 milliliter versgeperst sinaasappelsap. Die pureerde ik samen met pittige koekkruiden en een kneep agavesiroop. In de koelkast ging het ermee om ijskoud te worden. Ik hield vier garneeraardbeitjes achter. Als je meer aardbeien en meer sinaasappels(ap) hebt, ook goed!

Dan de fool's cheese. Ook zo simpel als wat. Ik zette 400 gram aardappels en 200 gram worteltjes in een pan met water op het vuur om ze zachtgaar te laten koken.


Tijd over om de groentes, bedoeld om in de kaasfondue te dopen, te wassen en te snijden. Minitomaatjes, komkommer, asperges, bleekselderij, paprika, waspeen en stokbrood. Stokbrood is mijn lievelingsgroente.


Ik staafmixte de zachtgekookte wortels en aardappelen na het afgieten met zes eetlepels olijfolie, een glaasje witte wijn, anderhalve theelepel zout, vijf eetlepels edelgistvlokken en flink wat schudsels nootmusklaterkaaskaat (nootmuskaat), knoflookpoeder en cayennepeper. In plaats van de wijn kan ook wat kookvocht van de aardappels en wortels toegevoegd worden. Of sojamelk. Of sojaroom. Of van alles een beetje. Wat je maar lekker vindt en hoe romig je het maar wil hebben. Ik deed het met wijn. Wijn door de "kaas" en wijn in de mond door een slok in de maag. Ook dat. Twee glaasjes wijn in totaal dus eigenlijk. 


Het kan zijn dat je meer vocht en meer (of minder) zout en smaakmakers wil toevoegen. Je kunt redelijk risicoloos en vrij gemakkelijk variëren met meer vloeibaarheid of juist meer dikte van de fondue. Gewoon altijd blijven proeven tussendoor en zorgen dat substantie en smaak zo worden dat jij en je disgenoten het het allerlekkerste vinden.

Even opwarmen weer, dan in een fonduepannetje of -kom ermee gegoten en op de gedekte tafel gezet.


En dan maar dopen, dippen, druipen en drippen. Hier wat voorbeelden.


Kaasfondue heb ik nooit echt heel erg lekker gevonden toen ik nog kaas at. Deze klaterfondue bekoort me juist heel erg. Klaterkaasfonduen? Ja graag, dat gaan we vaker doen!

Doei!

Ingrediëntenlijst:
voor de soep:
- 17,5 aardbeien (of 200 mililiter vers aardbeiensap)
- 100 milliliter sinaasappelsap
- pittige speculaaskruiden
- agavesiroop
voor de klaterkaas:
- 400 gram aardappelen
- 200 gram wortelen
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 glaasje witte wijn
- 1,5 theelepel zout
- 5 eetlepels edelgistvlokken  
- nootmuskaat
- knoflookpoeder
- cayennepeper
om te dopen in de fondue:
- 3 asperges
- 1 halve komkommer
- 3 stengels bleekselderij
- 1 bakje minitomaatjes
- 4 waspeentjes
- 1 paprika
- stokbrood zoveel je wil

Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

Vegan aardappelgratin met rozemarijn, sjalotjes, knoflook en nootmuskaat

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.