donderdag 18 juni 2015

Peersmeer, perzikpulp, pecanboopesto, ckipderriesalade, knofyogbasilisaus en salie-walnoot swag


Hoi! Even snel wat spul gemaakt voor op en over dingen. Ik maak er niet te veel woorden aan vuil, ik wil nog veel meer maken, ik verzorg het eten voor het komende weekend. En we zijn met zijn achten tot tienen. Ontbijt, lunch, diner, high tea, ik zorg voor dat alles behalve het zaterdagavondeten. Oh ja, nog even dat restaurant bellen, dat ik geen dierlijke dingen op mijn bord wil. Benieuwd wat ze verzinnen voor me. Hier gaan we dan:

Peersmeer:
- 2 grote geschilde peren in kleine stukjes
- scheutje zonnebloemolie
- schil geraspt van een halve citroen
- sap van een halve citroen
- 2 theelepels rietsuiker
- 1 snuif vanillepoeder

Peer aanbakken in de olie, citroenrasp erbij, afblussen met citroensap, suiker en vanille toevoegen en 4 minuten met deksel op pannetje flink laten koken. Afstampen met de stamppotstamper, in schoon potje doen, laten afkoelen en in de koelkast bewaren tot gebruik!

 

Perzikpulp:
- 6 rijpe perziken in kleine stukjes
- scheutje zonnebloemolie
- schil geraspt van een halve citroen
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel vanillepoeder
- 2 eetlepel agavesiroop
- dikke snuffel kaneel
- 1 theelepeltje xanthaangom (optioneel)

Perziken even opbakken in de hete olie. Schil d'r bij, vanille, kaneel, cayennepeper, even roeren, eventueel xanthaangom erdoor, het citroensap. Goed door laten koken. Afstampen en inpotten. Just like that.

 

Pecanboopesto:
- 100 gram pecannoten
- handvol verse basilicum
- teen knoflook
- stukje verse rode peper
- driekwart potje zongedroogde tomaatjes met wat olie daarvan en ook de knoflook en kappertjes die in zo'n potje worden meegeleverd als je wil
- 2 eetlepels edelgistvlokken

En dat dan vijzelen. Ik heb de ingrediënten in bovenstaande volgorde in de vijzel gestopt en tussen dat stoppen door vijzelde ik de ingrediënten die er al in gestopt waren. Door mij. Bovenstaande ingrediënten. Dus geen andere dingen. Ook niet door anderen erin gestopte dingen. Gewoon de dingen uit mijn lijstje, een voor een, vijzelen, bijvoegen, vijzelen, bijvoegen, etc. Snapsk? En dan krijg je een flinke pot pesto.


Ckipderriesalade:
- 1 gesnipperde ui
- 1 gesnipperd stukje verse peper
- 1 gesnipperd teentje knoflook
- 2 centimetertjes tamarinde zonder pitjes (optioneel hoor, wanneer heb je nou tamarinde in huis?)
- olijfolie
- kerrie
- kurkuma
- 2 bakjes fijngesneden kipstuckjes van de Vegetarische Slager, fijner gesneden dan dat ze al in die bakjes zitten, maar 2 bakjes, dat is geloof ik twee keer 160 gram is 320 gram daar deed ik nog best lang over, die som
- 1 theelepeltje plantaardige (bospaddenstoelen)bouillon
- vijf eetlepels veganaise, die van mij is zelfgemaakt dat recept kun je googelen veganchallenge heeft een briljante bereidingswijze

Beetje olijfolie verhitten, ui, peper knoflook, flink veel kerrie en kurkuma erin aanbakken, tamarinde erbij, goed uitwrijven die tamarinde, kipstuckjes erbij, beetje aanbakken, lepeltje (bospaddenstoelen)bouillon erbij, ook goed doormengen, alles uit de pan in een goed bewaarbakje gedaan, veganaise erdoorheen mengen en desgewenst nog heeeeel even de staafmixer erop zetten terwijl je die mixer ook daadwerkelijk even aanzwengelt om de boel nog wat meer supermarktachtig of kenmerkend voor een bepaald bekend salademerk saladeachtig te doen lijken als daar je interesse ligt of als je denkt dat dat mensen meer aanspreekt misschien had ik dat zelf ook beter niet moeten doen maar goed het smaakt heerlijk dus het zal toch ook wel goed zijn ckipderriesalade ik hou van je!


Knofyogbasilisaus:
- rest veganaise, ik had nog een flinke pindakaaspot voor ongeveer een derde gevuld, met veganaise dan hè, de pindakaas was er al uit en de pot was ook alweer in de afwasmachine geweest alvorens die gevuld werd met veganaise
- 2 tenen knoflook
- een klauw verse basilicum
- sojayoghurt

Knoflook en basilicum helemaal glad vijzelen, door de veganaise mengen, sojayoghurt erbij tot de voor een derde volle pot of voor twee derde lege pot, dat ligt eraan hoe je de wereld wil bekijken vandaag, weer vol is en kijk eens aan, een knappe knoflooksaus met basilicumsmaak.

 

Salie-walnoot swag:

- twee handen vol verse salie uit de tuin
- 110 gram walnoten
- olijfolie
- zout
- 2 eetlepels edelgistvlokken

Deze deed ik met de staafmixer. Alles mixeren dus. Olijfolie toevoegen zoveel als nodig is en zoveel als je lekker vindt! En dan heb je gewoon swag.


Doei!





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen