maandag 7 september 2015

Hapjes én hoofdgerecht, handig hoor

Hoi! Eergisteren maakte ik wat hapjes en de restjes van die hapjes gebruikte ik weer als uitgangspunt voor onze hoofdmaaltijd. Verwacht drie recepten in dit bericht. Twee voor een hapje, voor bij een borrel bijvoorbeeld, en een recept voor wat gestoofd avondeten. Eigenlijk maakte ik drie hapjes maar de derde snack betrof een kant en klare falafelmeelmix uit een zakje dus die telt niet. Bovendien smaakte die falafel ook wel echt uit een zakje dus die maak ik voortaan beter zelf. De houmous die ik maakte om de falafalballetjes in te dippen maakte ik wel zelf dus hé wacht eens even, toch vier recepten hier. Ja ik vond het wel leuk om kikkererwtenballetjes in kikkererwtenprut te dopen, een soort ton-sur-ton in de cuisine.

Hapje 1, rucolapestomaatjes, 28 stuks, ingrediënten:
- 14 grote cherrytomaatjes
- 37,5 gram rucola
- dikke teen knoflook
- stukje verse peper
- 4 eetlepels olijfolie
- 5 eetlepels amandelmeel
- 3 eetlepels edelgistvlokjes
- een hele volwassen snuf zout

Mooi rood is niet lelijk. Zie boven een glimp van de gezakte falafelballetjes die overigens wel schoon opgingen tijdens de borrel dus waar heb ik het eigenlijk over ik zit gewoon te snobben alles-zelfmaak-elitair als ik ben.

Nou die tomaten snij je doormidden, hol je uit, lek je uit en leg je uit. Bewaar het uitholsel voor het hoofdmaal. Pureer alle andere ingrediënten behalve de tomaten en vul alle tomatenhelften hiermee! (Als je de bitterheid van de rucolapesto wat wil afzwakken roer je er een beetje veganaise doorheen trouwens.)



Hapje 2, kastanjechampignons gevuld met gehakt van vegetarische kipstuckjes, uit de oven, 14 stuks, ingrediënten:
- 14 kastanjechampignons
- 80 gram kipstuckjes van de Vegetarische Slager
- 1 flinke eetlepel edelgistvlokjes
- 1 schijf citroen zonder schil
- 1 flinke theelepel geurloze kokosolie
- 2 blaadjes salie uit mijn tuin
- 2 eetlepels juliennereepjes zongedroogde tomaatjes in olie

Maak de paddestoelen schoon, haal de steeltjes eraf en bewaar deze voor het hoofdmaal, staafmixer alle andere ingrediënten, vul de champignons met het mengsel en plaats ze in een tot 200 graden verwarmde oven, bij voorkeur in een oven in je eigen keuken anders is het zo'n gedoe, en wacht zo'n minuutje of twintig. Je kunt ook gerust iets anders doen in die twintig minuten trouwens zoals een rondje hardlopen of een wijntje drinken of een telefoongesprek voeren of houmous maken.


Hapje 3, falaffe balletjes met kikkerwtendoopsel, 20 stuks, ingrediënten:
- 20 falafelballetjes, zelfgemaakt of niet
- 1 blik kikkererwten (400 gram)
- 4 eetlepels vocht van de kikkererwten
- sap van een halve citroen
- 2 grote theelepels tahin (sesampasta)
- hele flinke scheut sojasaus
- komijn
- paprikapoeder
- knoflookpoeder
- cayennepeper
- zout

Traditioneel van me hè, die houmous? Laffe balletjes vragen om standaard recepturen denk ik. En ik vind het al apart genoeg dat die kikkererwten elkaar wederzijds befoezelen voordat ze worden opgegeten. Inderdaad alles behalve de balletjes blenderen en de balletjes op welke manier dan ook bereiden en dipsmullen maar!


Zo dan blijft over het hoofdgerecht. Ingrediënten voor twee:
- 600 gram aardappels, geschild en in stukken
- de inhoud van 14 grote cherrytomaatjes
- de steeltjes van 14 kastanjechampignons
- 1 appel, geschild, ontklokt en in stukken
- 1 paprika in stukjes
- 1 gesnipperd uitje
- 1 gesnipperd stukje verse peper
- 1 gesnipperd teentje knoflook
- kruidnagelpoeder
- gemalen kaneel
- kurkuma
- zout

Kook de aardappels bijna gaar en giet ze af. Pureer appel en tomatenvulsel samen tot één soepje. Bak aan die ui, peper, knoflook en paprika, in wat hete olijfolie. Voeg paddestoelenpootjes en aardappels toe en bak die ook even op hoog vuur. Giet appeltomaatsap in de pan en roer alles om. Waarom? Daarom. Strooi kruidnagel, kaneel, kurkuma en zout en laat een kwartiertje pruttelen. Klaar. Lekker.


Doei!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen