zondag 20 september 2015

Hete groente gesmoord door een smeuïg dekbed van aardappelkrokante. Met gebakken vijgen


Hoi! Het was een zalige schotel die ik vrijdagavond bedacht. Ondanks het weekend vol van gezelligheden met familievrienden in het zuiden des land dat volgde bleef de pittigfluweelkrokante smaakboxspringcombinatie in mijn achterhoofd hangen. Dus daar ga ik. Hier, de ingrediënten:

voor koortsig hete sambal:
- 1/2 verse habaneropeper inclusief pitjes
- 1 centimetertje verse gember
- 1 knoflookteen
- 1 klein blikje tomatenpuree
- zout
- 1 theelepel agavesiroop
- 1 scheut appelazijn
- 2 eetlepels appelsap

voor de groentesmoor en zijn dekbed:
- 1 groene paprika
- 1 courgette
- 1 tomaat
- 2 theelepels van de hierboven beingrediënte sambal
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 blokje plantaardige bouillon
- 1 theelepel maïzena
- 500 gram aardappelen
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 1 eetlepel sojaboter
- olijfolie

voor een krokante plaid over het dekbed én over de vijgen:
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels amandelmeel
- 2 eetlepels olijfolie
- knoflookpoeder
- zout

voor de gebakken vijgen:
- 4 verse vijgen
- blaadjes verse basilicum
- walnotenazijn

Verwarm de oven naar zijn hoogst mogelijke temperatuur. En dan niet je huis in de hens steken alleen om te checken hoe heet je oven precies kan worden. Dat bedoel ik niet.

Maak veel te veel sambal voor alleen deze tweepersoonsmaaltijd door alle bestanddelen van het goedje te bestaafmixeren.

Zet de aardappels in een pan water op het vuur om ze gaar te koken. Verhit olijfolie in een pan en bak twee theelepels sambal even aan of op al naar gelang je voorzetselvoorkeur. Daarover gesproken ik hou erg van het voorzetsel 'met'. Het is een vrolijk prepositietje dat van gezelschap houdt. En daarnaast betekent het ook een boel, zoek maar eens op in het woordenboek. Heeft u ook een favoriet?


Paprika erbij.


Met courgette en tomaat.


Blik (op oneindig en) gepelde tomaten over de groenten leeg gieten. Peltomaten fijnroeren in de pan. Met bouillon bekruimelen, theelepeltje maïzena toevoegen, goed doorroeren en zacht laten roezemoezen.

Maak de krokante plaid door al zijn bestanddelen goed met elkaar te vermengen. Snij de vijgen doormidden en zet acht helften met de opengesneden kant naar boven in een ovenschaal. Als ze te wiebelig zijn snij je van elk van de rondige onderkantjes een stukje af zodat blijven staan. Bestrooi ieder half vijgje met wat van de krokante plaid. Houd de helft van de plaid over.


Giet de aardappels af en stamp ze fijn met acht eetlepels van hun eigen kookvocht, twee eetlepels edelgistvlokken, een eetlepel sojaboter en zout naar eigen impuls. 


Doe de pikante groenten in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree eroverheen. 


Bekwast de puree met olijfolie en strooi wat er nog over is van de krokante plaid over de opgemaakte boxspringcombinatie. Zet beide geprepareerde ovenschalen in de oven en wacht twintig minuten. En dan dus dit.


Sprenkel wat walnotenazijn over de vijgen en dwarrel wat met basilicumblaadjes en dan heb je ook nog dit.


En als je geluk en er oog voor hebt dan krijg je in de loop van dit verrukkelijke eten misschien dit. 


Doei!





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen