vrijdag 25 december 2015

Gestolde kerst met pecannoten en amandelspijs

Hoi! Ik ga een kerstbroodachtig iets in elkaar improviseren. Ik begin met drie kopjes bloem in een beslagkom.


En ik eindig met gestolde kerst:Hoe? Nou. Met dit:

Voor het brood:
- 3 kopjes bloem
- 2 eetlepels rietsuiker
- 1 theelepel xanthaangom
- 1 theelepel bakingsoda
- flink wat snuffen kaneel
- 1 snuf kruidnagel
- 1 snuf kardemom
- 1 snufje nootmuskaat
- 1 half kopje rozijnen
- 16 pecannoten
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 kopje lauw water
Voor de amandelspijs:
- 8 eetlepels amandelmeel
- 5 eetlepels poedersuiker
- rasp van 1 citroen
- 3 eetlepels water

Laat de oven zichzelf opwarmen naar 180 graden Celsius. Wens de xanthaangom, het zuiveringszout, de rietsuiker en alle specerijen een vrolijk kerstfeest en laat ze weten dat de bloem graag een kerstwalsje met ze maakt. Nadat ze zich dat geen tweemaal hebben laten zeggen en flink doorgewalst hebben in de kom dan kunnen de rozijnen zichzelf niet meer tegenhouden, die zwieren uitbundig door het dansende gezelschap heen. De pecannoten breken nog voor ze de dartelende schaal in swingen al in stukjes.

Ik zeg nog zo dat het niet echt nodig is om deze dolle boel te versoepelen maar de zonnebloemolie wijst me er fijntjes op dat ook zij wel een kerstig festijntje verdiend heeft. Dus die huppelt er ook al lustig op los in de feestschaal. De gemoederen raken zo wel heel verhit, ik blus even af met wat lauw water. Koud water vind ik op zo'n eerste kerstdag toch een wat brute verstoring van de feestvreugde.

Maar goed, ik neem het feestje over en haal het dansdeeg uit zijn zaal en kneed het lekker even door op een met bloem bestoven aanrecht. Het deeg wordt nu zelf een ovalen dansvloer en ik laat het even liggen.

Dat geeft mij de tijd om het amandelmeel, de poedersuiker, citroenrasp en het water tot een amandelspijs te walsen en daar dan weer een staaf van te rollen. Hop midden op de dansvloer met deze spijspijp. Goed.


Dat dansvloerbrood vouw ik om die zoetstaak heen en ik druk alles even goed aan. Ik leg het brood in een met wat zonnebloemolie ingesmeerde en vervolgens met bloem bestoven quichevorm. Dat kan natuurlijk ook in een andere vorm. Pas wel op voor vormfouten.

En nu laat ik de kerst gewoon even lekker zo'n vijftig minuten stollen in de oven. En dan dit:


Ja hallo! Ik heb dus net een stukje geproefd en dit is dus echt gewoon de lekkerste kerststol die ik ooit gehad heb. Ik complimenteer mezelf maar even namens jullie, hebben jullie dat ook weer gehad. Bedankt!

Geniet van een mooie kersttijd, wees lief voor jezelf en voor anderen en laat fijne, mooie en vrolijke dingen je gedachten overheersen!

Doei!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen