donderdag 9 juni 2016

Verontwaardigd stuk keukengereedschap neemt over. Groene asperges met cashewsaus en bietencourgettepannetje.

Raad de serie die we kijken en je wint een recept.

Hoi! Bij thuiskomst tref ik dit aan op het aanrecht:


Biet en ui geschild, asperges ontvoet en gewassen. "Ja dit moet vandaag op", zegt mijn man. Ik ben omgefietst, had mijn telefoongeluid uit staan en hij was ongerust. Als afleiding heeft ie asperges, biet en ui klaargemaakt voor verdere bereiding. Sorry, man.

Maar nu ligt er dus een geheim plan op het aanrecht! Wat gaat er gebeuren met die biet, die asperges en die ui? Ik geef me over en laat me leiden door... ja door wat eigenlijk? Aaaaaaargh!

Mijn hand pakt een kneitertjescherp Japans mes uit de lade en hakt biet en ui in bloederige mootjes.


Oh hé, en nu pak ik opeens een steelpannetje, keil er een hand cashewnoten in en zet ze onder water en op het vuur. Geen idee wat hier gebeurt, ik beschrijf het alleen. Oh wauw ik doe de koelkast open, maar? Ik wist niet eens dat we het hadden! Tofu. Een pak. Pak ik. Ik open het met het scherpe mes, hak het blok doormidden en leg een van de helften tussen keukenpapier met een loeizwaar boek op een schone snijplank erbovenop om het uit te laten lekken. Ik weet niet wie of wat mij heeft overgenomen maar het weet geloof ik wel wat het doet.

Een grote pan haal ik tevoorschijn en vul ik met water en de asperges. Die asperges gaan blijkbaar gewoon in water gaarkoken.

Verhip ik snij knoflook, peper en een klein stukje verse mierikswortel fijn. Bakpan op hoog vuur, zonnebloemolie erin, en precies als die olie heet genoeg is laat iets mij heel veel gedroogde dilletopjes in de olie dwarrelen. Snel keil ik de ui, peper, mierikswortel en bietenblokjes erachteraan en roer de aanbakkende boel door de pan. Lekker wel, niet hoeven nadenken tijdens het koken. Voor de afwisseling dan hè want ik hou er juist ook zo van, dat denken en scheppen en proeven en maken en AAAAARGH!

Mijn hoofd draait drie rondjes op mijn nek oh heremetijd ik dacht dat dit alleen in fictie kon ooooooh daar ga ik weer! Weer dat mes, wat nu?! Courgette, in geen tijd zwiepen mijn polsen het ding in blokjes en kieperen die blokjes in de bietpan.

Hak hak hak, tofu in blokjes, strooi strooi strooi, veel dille weer, en rookzout. De blokjes gaan ook in de pan.


Cashewnoten worden afgegoten en in een staafmixkom gedaan. Dertien eetlepels kokosmelk, een halve theelepel zout, en vier eetlepels edelgistvlokken schep ik er bij in en dan... ACH DIE WAS IK TOTAAL VERGETEN! Mijn nieuwe nootmuskaatrasp! Die heb ik al weer drie, vier weken in huis, voor mijn verjaardag gekregen, na jaren en jaren zeuren om zo'n rasp want die had mijn moeder vroeger ook en dat vond ik altijd zo gezellig en leuk knus en geurend, maar ja nu dus al weer weken zo'n ding in huis en nooit gebruikt nog....


"Zo hè hè daar ben ik dan eindelijk!" bijt de rasp me toe. Mijn handen raspen het topje van een bolletje nootmuskaat door de aspergesaus to be. Het sausje gaat in een pannetje en warmt op.

"Ik laat je weer gaan nu!" roept de rasp, "maar wee je gebeente als je me niet regelmatig uit de kast haalt!" "Oh ok, dus jij was het, rare rasp." "Je bent zelf raar, met je jarenlange gezeur om mij en me dan gewoon weken negeren, sul!"

Oh nou mag ik het zelf weer verzinnen dus. Nou alles is al klaar gelukkig. Afgieten wat af te gieten valt, zout over dingen die gezouten mogen worden, alles in mooie schaaltjes en klaar is kees. Oh, ik maak nog wat groene erwtenpasta voor mijn man erbij. Mijn man wil vulspul. Altijd. Veel.

Doei!

Ingrediënten voor twee:
- 500 gram groene asperges
- 1 rode biet
- 1 courgette
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 1 stukje verse peper
- 1 stukje verse mierikswortel
- 1 handje cashewnoten
- edelgistvlokken
- nootmuskaat
- 100 gram tofu
- dille
- rookzout
- zout
- zonnebloemolie
- optioneel: (groene erwten)pasta

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen