Linzensoep en/of paprikasoep


Hoi! Deze jongen hoeft maar naar een paprika te kijken om de vrucht in stukjes uiteen te laten vallen. Ik zou dan ook willen dat hij mijn mis en place regelmatig voor zijn rekening kon nemen. Dat wordt lastig, hij woont ver weg. Maar vandaag kwam hij even langs, hij was in de buurt, zo'n 9000 kilometer van zijn eigen huis vandaan.

Ik? Nee ik was eigenlijk helemaal niet van plan om te koken op nieuwjaarsdag. Maar die gast keek dus per ongeluk die paprika frontaal tegen haar gele bast aan en voilà, daar kletterde ze verbaasd in stukjes uit elkaar.


Te verbouwereerd om snel te denken nam ik afscheid van mijn haktelepathische vrind voordat ik hem had voorgesteld aan mijn groene paprika, twee van mijn middelgrote uien, een centimeter verse groene peper en een teen knoflook. Die vijf laatstgenoemden heb ik dan maar zelf in stukjes gehakt. Dat koste me wat tijd ja, het was een goed feest gisteravond.

Ui, knoflook, peper, een snuf kaneel en twee theelepels komijnpoeder werden gefruit in twee eetlepels olijfolie. De paprika, de gele nog wat beduusd, bakte even mee, er ging een halve liter kokend water en een blokje bouillon bij en de boel kookte vijf minuten door.

Dan een blik linzen inclusief hun eigen nat erbij geschommeld, plus acht doormidden gesneden zongedroogde tomaatjes uit de olie en een scheut balsamico, geroerd totdat alles warm is, zout naar smaak er door gedwarreld en soep is geschapen, schep haar maar op. Lekker met soepstengels, salade, brood, friet, limonade, bier, wijn, chips, boerenkoolstamppot, maïs of crackers, minder lekker met buikgriep, kauwgom, zure matjes, achterliggende soeptrauma's, vooral als ze gerelateerd zijn aan specifiek deze soep, vervuilde potgrond of rioolwater.Doei!

Ingrediënten voor soep voor twee:
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 1 centimeter verse groene peper
- 2 paprika's
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 snuf kaneel
- 1 bouillonblokje
- 1 blik linzen
- 8 zongedroogde tomaatjes uit de olie
- 1 flinke scheut balsamico
- zout

Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

Vegan aardappelgratin met rozemarijn, sjalotjes, knoflook en nootmuskaat

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.