Pompoensoep? Doen!


Hoi! Als je van pompoensoep houdt moet je deze eens proberen. Als je niet zo van pompoensoep houdt is ie evengoed op te lepelen, weet ik uit eigen ervaring. Ik kan er kort over zijn. Ik kan er ook lang over zijn, weet ik uit eigen ervaring, maar ik zal er waarschijnlijk kort over zijn nu hier. Ik zal er wel iets langer over zijn dan ik in eerste instantie dacht maar dat komt precies door die overpeinzing dat ik er ook lang over kan zijn.


- 1 rode ui op een grove snipperdag,
Oh wacht, leuk zijspoortje, hier in de buurt is een speeltuin die vroeger De Snippert heette, en een vriendin dacht vroeger, toen ze nog een heel klein krummeltje schattigheid was, dat een snipperdag een dag was waarop je naar De Snippert ging met je ouders. Haar waarheid en de werkelijkheid zullen elkaar vast regelmatig overlapt hebben. Ze is nog altijd een schattige kruimel trouwens, die vriendin, zo was ze een keer ongewild getuige van een ruziënd echtpaar en toen dacht ze dat de man zijn vrouw uitschold voor kangoeroe. Maar goed, om kort te blijven, over de soep:

- 1 knoflookteen in stukjes gehakt,
- 1 halve groene peper aan flarden gereten,
- citroengras, kurkuma, laos, gember, koekkruiden, komijn, alles gedroogd en in poedervorm, lekkere snuffen naar smaak,

fruiten we zo'n minuut of één in

- 2 eetlepels zonnebloemolie.
- 1 flespompoen in stukjes gehakt

ploft in de pan erbij en bakt al rondhuppelend door de snippers, stukjes en flarden vijf minuten mee op hoog vuur. Dan gloept er een liter water uit de waterkoker bij en smelten

- 10 gram santen en
- 2 plantaardige bouillonblokjes

hun smaken door de mengelmoes. En na een half uur sudderen en pruttelen op een matig vuurtje kan de staafmixer van de brokken in de soep een gladde glipper construeren. Ik schenk soep in een kom, maal er wat zwarte peper en zeezout uit de molen overheen, leg twee soepstengels kruislings op de kom voor de foto en LUNCH!


Nou ben ik in mijn eentje deze middag dus er blijft genoeg soep over om een middelgroot gezin ook nog van lunch te voorzien. Nou hoef ik vandaag niet per se een middelgroot gezin om me heen te hebben dus ik ga voor een klein gezin. Mijn man en ik eten de soep als diner.  Maar niet voordat dezelfde kruiden die in de soep gingen even liggen geurbakken in zo'n twee eetlepels zonnebloemolie. Daardoorheen walst daarna al snel

- 1 in ringen gesneden prei.
- 1 bakje schoongemaakte champignons stuitert ook een minuutje door de pan en
- 1 uitgelekte pot kikkererwten duikelt vervolgens een minuut op en onder de preiringen en champignons door.


Zout erover en we hebben het er niet meer over. Oh nee, dat was met zand, erover, ik heb het er later wel weer over. Ik rooster

- 2 boterhammen

en smeer ze in met een doormidden gesneden

- teen knoflook.

Nou en dan scheppen we aan tafel eerst de soep in onze borden,  draperen daar weer flink wat van de prei/champignon/kikkererwten garnering in. Sorry dat ik jullie slechts als garnering zie trouwens, prei, champignons en kikkererwtjes, het is even niet anders, een volgende keer mogen jullie weer shinen. Het brood smaakt er lekker bij. Het bonus ovenstokbrood en de soepstengels ook. Dus pompoen? Ja doen!


Doei!


Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Plantaardige babi pangang van vegan stooflapjes: soja pangang