Ras el hanout wortelsoep, overheerlijk


Hoi! Bij de toko om de hoek ging ik overstag en kocht ik een zakje ras el hanout. Dat is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel met in dit geval acht smaakmakers, te weten paprika, koriander, fenegriek, komijn, gember, piment, kurkuma en zout. Er kunnen soms ook wel meer dan 20 kruiden in de ras el hanout zitten, dat is afhankelijk van het aanbod: ras el hanout betekent 'het beste uit de winkel' vertelt het internet mij. Mooi. Heb ik in ieder geval geen kat in de zak aangeschaft.

Voor iemand die graag haar eigen ras el hanout uit haar eigen kruidenkastje samenstelt is het lekker lui koken geblazen. Zeker nu ik mijn man ook nog vraag of hij de wortels wil schrappen en in kleine stukjes wil snijden. Ja, hij wil.

Iets minder lui snipper ik zelf ui en knoflook. Ik verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een soeppan en fruit ui en knoflook tot ze glazig zien.  Een klein gedroogd chilipepertje verkruimel ik boven de pan. Ho ho ho! Wacht even en pas op! Er zit ook al piment door de ras el hanout dus als je niet van heel erg pittig houdt, laat die droge peper maar achterwege!

Wortelblokjes stuiteren de pan in en bakken, draaien en rollen een minuut of drie op hoog vuur mee. Het vuur gaat lager, twee flinke theelepels ras el hanout gaan in de pan en ik schep de boel nog een paar keer om. Een halve liter kokend water, een bouillonblokje en een kneep agavesiroop maken de naam 'soep' waar als ze de pan in glippen. De soep blijft een kwartiertje, twintig minuten misschien, tot de wortelblokjes lekker bijtbaar zijn, pruttelen.

En nu sta ik boven die soeppan te twijfelen: pureren of niet?  Het kan. Het kan ook heel goed niet.  Ik kies voor niet. Ik heb meer zin om te bijten dan te slurpen. Maar wat jij wil dus hè? Gepureerd is de soep net zo lekker, of lekkerder, of veel en veel lekkerder, of eindelijk goed binnen te houden, of ronduit goor, of gewoon minder lekker, net binnen te houden. Het hangt allemaal van je eigen smaak af natuurlijk, daar ga ik niet over.

Goed! Mijn soep is fabelhaftend verbluffig! Ik strooi er nog wat knisperfrisse lenteuiringetjes overheen, plus een handje zoute pinda's bij wijze van croutons en al ras heb je dan een hanout soep van wortels waar je o.v.e.r.h.e.e.r.l.i.j.k. over schrijft.Mijn man is het met me eens. En niet omdat ie de goede vrede wil bewaren. Wij maken geen ruzie over soep. Ruzie maken wij over andere dingen. Over metafysica bijvoorbeeld, of over hoe je ruzie moet maken, maar niet over soep. Soep is soep.

Doei!

Ingrediënten voor twee:
- 3 grote wortels
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 gedroogd chilipepertje
- 2 theelepels ras el hanout
- 1 plantaardig bouillonblokje
- 1 kneep agavesiroop
- 3 lenteuitjes
- 1 handje gezouten pinda's

Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

Vegan aardappelgratin met rozemarijn, sjalotjes, knoflook en nootmuskaat

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.