woensdag 7 juni 2017

Oost-Nederlandse groentesoep



Hoi! Ik maak even een pittig, maar romig, Oosters, maar Nederlands soepje klaar. Daartoe bak ik twee tenen knoflook en een rawitpepertje, uiteraard allebei in stukjes gesneden, in twee eetlepels hete zonnebloemolie. Ik gooi er een handvol gezouten pinda's bij, roer alles een paar keer om en stort er een blik kokosmelk op.


De balans slaat richting de Oosterse keuken wanneer ik er flink wat citroengras en laos bij kieper.

Anderhalf kokosmelkblik water en twee plantaardige bouillonblokjes later slaat de balans weer terug richting Hollandsche soepkeuken. Om een extra Oost-Nederlands statement te maken gaat er nog een zak boer'nsoepgroenten in de liter Oost-Nederlandse groentesoep. Dit alles kookt zo'n tien minuten door en daar heb je het al hoor, gewoon lekkere soep, zo simpel kan het zijn.


Slobber haar lekker uit een diep bord, kom of mok. Een rooster, plank of plat bord raad ik niet aan als serveeraangelegenheid. Wel heb ik een serveerkip. Tip bedoel ik, een serveertip. Maar ook kip: dien er in zonnebloemolie, komijn en kerriepoeder krokant gebakken fopkipstukjes bij op. Die smaken zowel lekker naast, als in de soep. Ik adviseer wel om de soep echt goed te laten af koelen alvorens je jezelf er in laat zakken.


Er een maaltijdsoep van maken? Geen probleem, doe er gekookte rijst of noedels door, of kook deze al van begin af aan mee.

Ingrediënten voor één liter soep:
- 2 tenen knoflook, in stukjes
- 1 klein vers (rawit) pepertje in stukjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 handje gezouten pinda's
- 1 blik kokosmelk (400 milliliter)
- 600 milliliter water
- 1 theelepel gemalen laos
- 1 theelepel gemalen citroengras
- 2 plantaardige blokjes bouillon
- 1 zak boerensoepgroenten (300 gram)
Optioneel:
- 1 pakje plantaardige nepkipstukjes
- noedels of rijst

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen