Poireaux en vinaigrette. Prei in the picture.


Hoi! Ik prijs me rijk, er logeren maar liefst drie preien in onze keukenkast. En er is een klassiek Frans gerecht dat primair om prei draait. Puik! Poireaux en vinaigrette. Ik ga het maken.

- 3 preien

Er staat inmiddels een pan met kokend water en elf stukken prei op het vuur. Die elf stukken prei heb ik gesneden van de witte en lichtgroene gedeeltes van mijn preilogeetjes. Ze vonden het best, hoe meer delen hoe meer vreugd. Prijzenswaardig motto. Zeker voor prei. Ik ben van plan de prei na zo'n 20 a 25 minuten uit het water te halen, te spoelen en af te koelen met koud water en dan door de volgende vinaigrette te wentelen:

- 4 eetlepels rozemarijnknoflookolijfolie (wees niet bezorgd, het kan ook met neutrale olijfolie)
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel speltsiroop (dadel-, agave- of esdoornsiroop werkt ook prima)
- versgemalen zwarte peper
- zeezout uit een molentje
(Dit alles goed door elkaar geroerd of geklopt.)


Onder dit frisse vinaigrettespreitje mogen de preitjes een paar uurtjes in de koelkast rusten. Uitgerust en gegarneerd met peterselie, vergezeld van met zout of kala namak bestrooide stukjes avocado, gestoomde aardappeltjes ernaast en een decoratief wortelglazuurtje erbij vindt de prei prima haar weg tussen al deze aanvullende smaken door. Het duurt dan ook maar heel even voor alle bevinaigretteerde lookgroente verdwenen is in onze blije buikjes. Prei in de picture: puik plan en overheerlijk!


Doei!

PS mijn man heeft prei nog nooit eerder zo lekker gevonden als op deze klassiek Franse wijze, zegt hij.

Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Plantaardige babi pangang van vegan stooflapjes: soja pangang