Witte kerstcake


Hoi! Misschien wordt het een witte kerst, misschien wordt het geen witte kerst. Waar je in ieder geval zeker van kunt zijn als je deze cake maakt voor bij de kerstkoffie/kerstbrunch of voor na het kerstdiner: het wordt een witte kerstcake. Ik droom al jaren van een witte kerstcake. Nu héb ik er eindelijk eentje, is het nog geen kerst grmmmbl! Maar dat heb ik allemaal wel over voor de lezer hier die misschien wél verzekerd wil zijn van een witte kerstcake over een paar nachtjes.


De cake zit volgestouwd met allerlei kerstachtige verrassingen trouwens. Kers zit er in. Gedroogde kers. Kers komt zo dicht bij kerst dat ik het goed reken. Cranberries gaan er door nouououououou als dat niet kerstig is hè!? Whiskey, er gaat whiskey in de cake, een heel klein beetje maar. Bij kerst past best een klein borreltje. Door de verhitting verdwijnt de alcohol trouwens uit de whiskey hoor dus wees niet bang voor lallende witte kerstcake-eters. En pecannoot. Dé kerstnoot bij uitstek. Bij deze.

Goed. Het recept. Ik heb 340 gram verse cranberries en ik zet die allemaal, samen met 170 gram fijne rietsuiker en een eetlepel kaneelpoeder in een pannetje op het vuur. Ik laat het flink heet worden en blijf roeren en roeren. Als alle suiker is gesmolten zet ik het vuur laag en laat de bessen tien minuten pruttelen. Dan haal ik zo'n 50 gram cranberries uit het pannetje. Deze 50 gram gebruik ik straks voor de cake. De rest laat ik nog drie kwartier doorstoven en bewaar ik daarna in een jampotje. Dat is lekker op brood, als sausje bij het kerstdiner of om af en toe een lepel van te happen. Twee recepten voor de prijs van één, Graag gedaan.


225 gram bloem zeef ik boven een beslagkom. Er gaat een theelepel baking soda en een snuf zout bij. 200 gram fijne rietsuikerkorreltjes twinkelen als kerststerretjes door de zeef op de bloem. Ik meng alles goed.

Dan giet ik er het sap van een halve citroen, een theelepel prefab citroenrasp, 90 milliliter zonnebloemolie, 200 milliliter amandelmelk en een eetlepel whiskey bij, al roerende met een garde.

Als het een mooi gelijkmatig beslag is geworden roer ik de 50 gram cranberries, 50 gram gedroogde kersen en 50 gram gebroken pecannoten door het beslag. Ik giet het beslag in een beoliede cakevorm en de vorm gaat een uur lang in een oven die 160 graden heet is. Na dit uur koelt de cake buiten de oven een uur af voor ik hem uit de vorm haal.

Kopje koffie d'rbij.

Ik gebruik een kant en klare witte glazuur uit een zakje met gebruiksaanwijzing om de cake aan de bovenkant sneeuwwit te glazuren. Dit werkt perfect maar het staat je vrij om met poedersuiker en water aan de slag te gaan.


Kijk toch eens wat een mooie witte kerstcake! Oh nog een tip, wacht tot de cake helemaal afgekoeld is voor je hem aansnijdt, dat voorkomt letterlijk een boel brokken. Ik zette hem zelfs nog even een uur in de koelkast nadat ik bij een eerste snijpoging al brokken had gemaakt.

Doei!

Ingrediënten:
- 340 gram cranberries
- 370 gram fijne rietsuiker (170 gram voor de cranberries, 200 gram voor het beslag)
- 225 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 snuf zout
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel kant en klare citroensap
- 90 milliliter zonnebloemolie
- 200 milliliter amandelmelk
- 1 eetlepel whiskey
- 50 gram gedroogde kersjes
- 50 gram gebroken pecannoten

Reacties

Popiejopie posts

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Fluwelen kastanjekoekjes

Vegan aardbeienslof uit Glanerbrug