dinsdag 2 januari 2018

Soep met dingen


Hoi! Laatst sneed ik een rode ui in stukjes, het was op kerstavond. Toen we later die avond met onze soepborden voor de televisie zaten bleek de soep die ontstaan was een pittige smaakverrassing die wat Oosters aandeed. Wijzen uit het Oosten brachten ons laos, kurkuma en citroengras. Hier volgt het recept voor twee:

Dit is één van de twee waarvoor dit recept is bedacht.

Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui hierin terwijl je een teen knoflook en een half rawitpeperje verflintert. Pas op, deze peper is scherp, heet en overweldigend, daar moet je van houden, ik hou ervan. In de pan ermee. De knoflook ook: in de pan.

Halve theelepels laos, kurkuma en citroengras er even bij bakken. Een in repen gesneden oranje paprika ook. Vuur lager. 180 gram Chinese kool in reepjes snijden en wassen en erbij doen, vuur weer iets hoger. Een eetlepel citroensap en 100 milliliter amandelmelk erbij gieten en alles aan de kook brengen. Breng ook een liter water aan de kook. Als het water kookt, schenk het in de pan, twee bouillonblokjes erbij (2,5 als je het zouter wil) en laten pruttelen.

Ondertussen noedels voor twee koken in een andere ruime pan vol water. Noedels afgieten en in de soep plonsen. Aan de soep een theelepel sesamolie, een eetlepel witte wijn en een eetlepel sojasaus toevoegen en deze smaken nog even laten intrekken. Indien gewenst nog peper en zout toevoegen en strooien met bosuiringetjes en pindakruim (handje tot kruim gevijzelde zoute pinda's) en klaar. Ik serveerde er vegan bamischijven bij. Er kan ook brood bij.


Ingrediënten voor twee:
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 half (rawit)pepertje
- 1 halve theelepel gemalen gedroogde laos
- 1 halve theelepel gemalen gedroogde kurkuma
- 1 halve theelepel gemalen gedroogde citroengras
- 1 (oranje) paprika
- 180 gram Chinese kool
- 1 eetlepel citroensap
- 100 milliliter amandelmelk
- 2 plantaardige bouillonblokjes
- noedels voor twee personen
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel witte wijn
- 1 eetlepel sojasaus
- peper
- zout
- olijfolie om in te bakken
- bosuiringetjes
- handje pinda's

Doei!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten