zondag 4 februari 2018

Melanzane di banana vegana: indoor zomer op je bord


Hoi! Even een Zuid-Italiaans sfeertje creëren in mijn huis. Leuk hoor dat laagje poedersneeuw buiten, maar binnen mag het Mediterraans warm kleuren en geuren. Of het zomer is? Dat maak ik zelf wel uit. Binnenshuis in ieder geval.

Terwijl ik dit schrijf valt er een stukje ijs van het dak kapot op de stoep. Een voorbij drentelend klein meisje krijgt de stukjes net niet op haar hoofdje. Ze kijkt zoekend naar boven, om zich heen, niemand anders heeft het gezien. Dan ziet ze mij door het raam. Ik lach en kijk ook naar boven. Ze lacht terug en huppelt weer verder.

Terug naar mijn indoor Zuid-Italiaanse zomertafereel. Aubergineschijven kabbelen warmpjes in de stralend bubbelende zonnebloemolie. Verse basilicumblaadjes pralen geurend over velden vol opstuivend bloem. Zoete rozijnen zwellen van geluk in golven diepblauwe zee. Pijnboompitten bakken stralend bruin en zilte kappertjes tikken zoetzure balsamicoazijn aan. Ik maak een veganistische versie van het klassieke melanzana alla parmigiana, een ovenschotel van aubergine gelaagd met allerlei lekkere dingen.

Daar stuitert weer een stukje ijs van de dakrand. Sneeuwvlokjes dwarrelen langs het raam. Binnen sneeuwt het zomervlokjes. En ik gebruik niet eens edelgistvlokken vandaag. Gemiste kans.

Ingrediënten voor een tweepersoons indoor zomer:
- 1 aubergine
- bloem
- zonnebloemolie
- 2 kleine uien, gesnipperd
- 2 eetlepels kappertjes, gehakt
- 150 gram oesterzwammen, schoongeborsteld en in stukken gesneden
- 2 trostomaten, in kleine stukjes gesneden
- 10 gram pijnboompitten
- 5 blaadjes basilicum, gehakt
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 2 eetlepels rozijnen, 10 minuten geweekt in warm water en daarna weer afgegoten
- olijfolie
- peper en zout


Bereidingswijze van zomer:
1. Snij de aubergine in plakken en week ze een kwartier in ruim water met een eetlepel bloem.
2. Giet het water af en druk de aubergineschijven één voor één droger tussen je handen.
3. Verwarm een pannetje met veel zonnebloemolie om de aubergine in te frituren.
4. Haal alle aubergineschijven door de bloem en frituur ze in kleine porties even in de olie.
5. Herhaal de frituurronde tot de schijven bruin kleuren.
6. Verhit olijfolie in een pan en fruit de uien.
7. Voeg de oesterzwammen bij de uien en bak de boel een minuut of drie op hoog vuur.
8. Rooster de pijnboompitten.
9. Voeg tomaten, kappertjes, basilicum en rozijnen toe en bak nog een minuut op hoog vuur.
10. Blus af met de azijn en bak nog een minuut op hoog vuur. Bestrooi met zout en peper naar smaak.
11. Verspreid een derde deel van het uienmengsel over de bodem van een ovenschaal. Leg de helft van de aubergineschijven erop. Bestrooi met zout. Verdeel weer een derde deel van het uienmengsel over de aubergine, daar kan de tweede laag aubergine bovenop, bestrooi met zout, het laatste deel van de uien erover verdelen en dan nog even 5 minuten in de oven (180 graden).


Serveertips:
1.Brood roosteren en inwrijven met een teen knoflook. Lekker voor erbij. Je kunt de zomer ook op de toast doen en zo opeten. Toast met zomer.


2. Couscous smaakt ook lekker bij dit gerecht, evenals een goede pasta.

Buon appetito!

Doei!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten