zondag 4 maart 2018

Konijn met drie gegratineerde witloforen en een snufferd van boerenkoolsalade


Hoi! Het lijkt wel of de snoet van een gemuteerd ruimtekonijn op mijn bord ligt. Ik eet geen konijn dus dat zal het wel niet zijn. Natuurlijk is het dat niet.

Wat het wel is? Witlof uit de oven met een hartige zongedroogde tomatenlaag en warme boerenkoolsalade uit de wok. Hoe? Nou zo.

Ingrediënten voor de gegratineerde witlof:
- 4 stronken witlof
- olijfolie
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels amandelmeel
- zout
- nootmuskaat
- 5 zongedroogde tomaten uit een pot, op waterbasis had ik, oliebasis is ook goed

Bereidingswijze:
1. Was en snijd de stronken witlof in twee of drie plakken in de lengte en leg ze in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Bestrijk de bovenkant van de plakken ook met wat olijfolie.
2. Zet de ovenschaal in de tot 200 graden voorverwarmde oven.
3. Hak in de keukenmachine of met de staafmixer de gistvlokken, het amandelmeel, zout naar smaak,een snuf nootmuskaat en de zongedroogde tomaten tot een smakelijk drabje.
4. Haal de witlof na tien minuten uit de oven, draai de plakken om en verdeel het zongedroogde tomatendrabje over de witlof.
5. Zet de witlof nog 11 minuten in de oven en dit gerecht is klaar.


Ingrediënten voor de warme boerenkoolsalade:
- 200 gram voorgesneden en gewassen boerenkool
- 1 ui in snippers
- 2 tenen knoflook in plakjes
- 1 klein gedroogd chilipepertje in stukjes
- 1 blik linzen, uitgelekt
- 2 eetlepels citroensap
- 16 zwarte olijven, doormidden gesneden
- 6 zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden
- 1/2 potje artisjokken op waterbasis, in stukjes gesneden

Bereidingswijze:
1. Fruit de ui in de wokpan, voeg knoflook en peper toe en fruit die ook even.
2. Doe de boerenkool in de pan en wok haar even in het rond.
3. Stort de linzen bovenop de boerenkool, begiet de linzen met het citroensap en roer boerenkool en linzen goed door elkaar.
4. Voeg olijven, zongedroogde tomaatjes en artisjokken toe en laat alles even door elkaar heen dansen en zwemmen om alle smaken goed op gang te laten komen en om alles warm te laten worden.
5. Voeg naar behoefte nog wat zout toe en ook dit gerecht is klaar.


Mijn man houdt niet zo van witlof. Mijn man houdt niet zo van boerenkool. Mijn man heeft heel erg genoten van deze maaltijd. Mijn man houdt vanaf nu zijn mening over witlof en boerenkool voor zich of past haar aan. Meningen die veranderen zijn de beste meningen. Het leven is de verandering.

Met vriendelijke groet,

Space Rabbit Boerenkool Witloforen de Eerste van buiten de Melkweg

Doei!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten