Mac & cheese met oesterzwammen, padrónpepers en peterselie


Hoi! Macaroni en kaas. Ik at het vroeger met ketchup. Als klein kind at ik alles met ketchup. Vandaag eet ik de mac & cheese niet met ketchup. Het smaakt er wel bij, ketchup. Mijn man eet één bord ervan met ketchup. Hij vindt het heerlijk. Ik eet alleen macaroni en kaas met oesterzwammen, padrónpepers en peterselie.

Hoe je de kaas namaakt? Nou zo. Schep

- 3 flinke eetlepels sojaboter, gewoon uit zo'n smeerkuipje, en smelt deze langzaam in een pannetje met een dikke bodem. Dan voeg je
- 3 flinke eetlepels bloem toe en roer en mix je met een garde tot je een deegprop heb. Ja je hebt het goed geraden, je maakt gewoon een roux. Nu doe je er
- 6 eetlepels sojamelk bij en klopt de deegprop weer wat losser en natter. Giet nu
- 100 milliliter sojamelk erbij en klop en roer tot je een lekker nat vloeibaar papje hebt. Bij dit papje voeg je
- 1 theelepel zout (ik voegde zeezoutvlokken toe, chic),
- 2 eetlepels edelgistvlokken en
- 1 snuf kurkuma (voor de kleur, de mac&cheese kleur)
Je kunt nu nog van alles toevoegen om smaak en textuur naar je eigen wensen te kneden, nootmuskaat, knoflookpoeder of mosterd bijvoorbeeld, knock yourself out, maar ik hou het deze keer bij de vetgedrukte ingrediënten. Mijn oude vertrouwde motto lekker puur, lekker lekker is van toepassing.

Niet in het minst ook omdat ik de smaken van de oesterzwammen en padrónpepers goed tot hun recht wil laten komen. Deze kroon op de macaroni en kaasschotel maak je als volgt. Verhit

- 2 flinke eetlepels olijfolie om in te bakken in een koeken- hapjes- of wokpan. Fruit daarin
- 1 rode ui in ringen gesneden een minuut of twee op hoog vuur. Voeg dan
- 150 gram oesterzwammen toe en
- 6 padrónpepers. Dit zijn milde groene Spaanse pepers die je maar net moet tegenkomen bij je lokale groot- en/of kleingrutter. Als je ze niet hebt, paprika is vast ook lekker in dit recept. Doe dan een stukje scherpe verse peper in flintertjes voor de pit erbij. Maar ik bak die 6 piementos de padrón bij mijn paddenstoeltjes, want ik heb ze hoor. Vergeet niet om
- macaroni voor twee te koken trouwens, anders heb je niets om die kaas doorheen te gieten en die oester- en peperzwammen op te draperen.

Maak de paddenstoelenpan af met peper en zout, meng de macaroni met de kaas, leg de inhoud van het zwampannetje op de macaroni en bestrooi met wat
- verse platte peterselie.

H.e.e.r.l.i.j.k!

Aan deze maaltijd werden bij mij thuis nog wat gemarineerde olijven en bonen en een slaatje van avocado, tomaat en basilicum toegevoegd. Bijgerechteer vooral naar eigen wens, veel dingen smaken lekker bij mac & cheese. 

Doei!

Reacties