Warme gemarineerde olijven en bonenHoi! Ik heb een nieuw kookboek in huis. Eat Vegan van Shannon Martinez & Mo Wyse. Er staan flink veel tapasachtige gerechten in dit boek. Geïnspireerd door het lezen van het boek vulde ik een tafel vol met hapjes, sausjes en salades en verwarmde er een stapel tortilla's bij. Ik heb zelfs één recept uit het boek letter voor letter gevolgd. Ik, ja, ik. De gebakken puntpaprika's met knapperige knoflook waren erg lekker, kijk maar:


Het recept voor warme gemarineerde olijven trok gelijk mijn aandacht. Het is dan ook het eerste recept dat in het boek staat.


Ik paste de bestanddelen aan op wat ik aan olijven en kruiden in huis had. Omdat ik niet zo heel veel olijven had voegde ik bonen toe en kwam zo tot de volgende ingrediënten:

- 1 (biologische) citroen, goed gewassen en in dunne schijfjes gesneden
- 5 teentjes knoflook, geschild
- 4 kleine takjes vers(geplukt)e rozemarijn
- 1 jalapeñopeper in de lengte gehalveerd
- 4 groene pepers uit een potje
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 10 kardemompeultjes
- 105 gram Bella di Cerignola olijven (uitlekgewicht)
- 200 gram rode en bruine bonen (uitlekgewicht)
- 100 milliliter olijfolie


De bereidingswijze blijft gelijk. Behalve dat ik niet een dag kon wachten en alvast een deel van de gemarineerde olijven en bonen op tafel zette. Het was al heel erg lekker hoor, maar inderdaad, een dag later zijn de smaken nog meer overal in getrokken dus ik ben blij dat ik maar een kwart van het spul gelijk dezelfde dag op de tapastafel zette.

Voor het gemak tik ik hier de bereidingswijze nog even over uit het boek, met toevoeging van de bonen:

"Doe alle ingrediënten behalve de olijven in een middelgrote pan en zet hem op  laag vuur. Verwarm het geheel tot je kleine belletjes ziet verschijnen ronde citroen en de knoflook.

Doe de olijven en de bonen in een grote schone pot en giet de olie met alle heerlijke smaakmakers erbij.

Sluit de pot of bak goed af en zet hem weg op een koele, droge plek, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Je kunt de olijven en bonen de volgende dag al eten, maar als je ze minstens 3 dagen laat marineren worden ze nog lekkerder.

Doe de gewenste hoeveelheid olijven en bonen met wat van de olie in een pan of koekenpan waarin ze ruim passen. Warm de olijven op laag vuur op en serveer ze.

Of... maak ze écht gruwelijk lekker en voeg tijdens het opwarmen een verse portie citroenschijfjes, knoflook, jalapeñopeper en tijm (rozemarijn in mijn geval) toe. Gebruik zoveel smaakmakers als je denkt nodig te hebben voor de hoeveelheid olijven en bonen die je opwarmt.

Serveer de olijven in een mooie kom en gebruik wat van de smaakmakers ter garnering. Serveer direct."

Nu heb ik de volgende dag gewoon een schep van het spul in zijn geheel een beetje opgewarmd en opgegeten, dus niet alleen de olijven en de bonen. Dat smaakt ook helemaal te gek, ik raad het aan.


Nou Shannon en Mo, bedankt voor de inspiratie en de recepten, jammer dat jullie restaurant zo ver weg is, anders kwam ik graag een keer langs.Doei!

Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

Vegan aardappelgratin met rozemarijn, sjalotjes, knoflook en nootmuskaat

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.