Baklava met gemberstroop en pecannoten.
Hoi! Zoet als de mier die hier aan onze wand hangt. Wees
gewaarschuwd. Baklava.
![]() |
Schilderij gemaakt door Kristel Buddeke |
Landen van de Balkan tot het
Midden-Oosten claimen dat zij hét enige echte recept voor baklava kennen. Ik
maak zelf ook aanspraak op dit recept en presenteer u baklava met gemberstroop,
pecannoten, amandelstiften, zonnebloempitten, rozijnen, pistachenootjes en
koekkruiden. Jep. De enige echte baklava uit een klein dorpje op de grens
tussen Twente en Duitsland. Glanerbaklava.
Wat heb je nodig? Nou,
ingrediënten, om mee te beginnen.
Voor de
gembersiroop:
- 4 eetlepels
gembersiroop, je kunt Caribische gembersiroop bij een toko kopen, het is een
siroop die bedoeld is om, aangelengd met water, te drinken. Je kunt ook andere gembersiroop
gebruiken.
- 4 eetlepels water
- 165 gram fijne
rietsuiker
- 2 eetlepels geconcentreerd
sinaasappelsap uit een plastic sinaasappeltje, zo'n zelfde flesje dat ze ook
gevuld met citroensap verkopen
- 1 flinke snuf
koek- en speculaaskruiden
1. Laat deze
ingrediënten alvast in een pannetje op een heel zacht vuur opwarmen zodat alle
smaken langzaam aan elkaar wennen en verbintenissen met elkaar aangaan.
2. Verwarm de
elektrische oven baklalvast voor naar 190 graden en laat zes plakjes
plantaardig bladerdeeg ontdooien.
Tijd voor de rest van de
ingrediëntenlijst:
- 6 plakjes
bladerdeeg, zoals aangekondigd
- 50 gram gesmolten
plantaardige margarine
- beetje bloem om
aanrecht en deegroller mee te bestuiven
- beetje
zonnebloemolie om in te vetten
- handje ongezouten
geschilde pistachenootjes
Voor de vulling:
- 100 gram
pecannoten
- 11 gram
amandelstiften (of stukjes amandel)
- 20 gram
zonnebloempitten
- 25 gram rozijnen
- 2 theelepels
koek- en speculaaskruiden
- 2 eetlepels
rietsuiker
3. Vermaal de
pecannoten met de staafmixer. Je kunt ze ook vijzelen of hakken. Haklava.
4. Roer de rest van de
vullingbestanddelen door de vermalen pecannoten.
5. Vet een
rechthoekig bakblik in met wat zonnebloemolie en leg een op maat geknipt stukje
baklavapapier op de bodem. Bakpapier bedoel ik.
6. Smelt de margarine en
bestuif een schoon aanrecht en deegroller met een beetje bloem.
7. Rol op het aanrecht een
bladerdeegplakje uit tot het formaat van het bakblik en leg het op de bodem van
het bakblik. Besmeer het plakje met margarine. Rol nog een plakje uit en stapel
dit op de vorige. ook dit plakje krijgt een margarinebehandeling.
8. Stort de helft van de
vulling op het bladerdeeg in het baklavablik. Verspreid de boel gelijkmatig.
9. Rol nog twee deegvelletjes
uit en stapel ze op het notenmengsel. Vergeet ze niet in te smeren met
margarine. Daar gaat de andere helft van de vulling in het bakblik en daarop
nog twee uitgerolde bladerdeegvellen en margarine.
10. Snijd de baklava in 16
stukjes.
11. Strooi de
pistachenootjes over de baklava en zet de schaal in de oven. Daar blijft ie een
half uur staan bakkenlava.
12. Uit de oven
gehaald giet je de helft van de gemberstroop over de baklava. Dan wacht je een
half uur en giet de rest van de stroop eroverheen. Eet de baklava pas de
volgende dag. Vier uur wachten is ook genoeg, als je dat kunt.
Zo het recept is opgetekend.
Tijd voor baklavakantie. Maken drankjes van de vorige avond of licht
slaapgebrek je een beetje braklava en snaklava je al naar die baklava? Als je
nog een tic aan het recept wil toevoegen is het advies: cognaclava. Dan wordt
het een echte uitbraklava. Snijdt de stukjes goed tot de bodem door voor je ze
serveert, dat voorkomt praklava. Het spul is heel heel heel heel erg lekker,
het enige nadeel, het is plaklava. Hahaha wat een bak(lava)!
Doei!
Reacties
Een reactie posten