Baklava met gemberstroop en pecannoten.

Hoi! Zoet als de mier die hier aan onze wand hangt. Wees gewaarschuwd. Baklava.

Schilderij gemaakt door Kristel Buddeke

Landen van de Balkan tot het Midden-Oosten claimen dat zij hét enige echte recept voor baklava kennen. Ik maak zelf ook aanspraak op dit recept en presenteer u baklava met gemberstroop, pecannoten, amandelstiften, zonnebloempitten, rozijnen, pistachenootjes en koekkruiden. Jep. De enige echte baklava uit een klein dorpje op de grens tussen Twente en Duitsland. Glanerbaklava..

Wat heb ik nodig? Nou, ingrediënten, om mee te beginnen.

Voor de gembersiroop:
- 4 eetlepels gembersiroop, ik heb Caribische gembersiroop bij een toko gekocht, het is een siroop die bedoeld is om, aangelengd met water, te drinken. Andere gembersiroop mag je van mij ook gebruiken.
- 4 eetlepels water
- 165 gram fijne rietsuiker
- 2 eetlepels geconcentreerd sinaasappelsap uit zo'n plastic sinaasappeltje, zo'n zelfde flesje dat ze ook gevuld met citroensap verkopen
- 1 flinke snuf koek- en speculaaskruiden

Deze ingrediënten laat ik alvast in een pannetje op een heel zacht vuur opwarmen zodat alle smaken langzaam aan elkaar wennen en verbintenissen met elkaar kunnen aangaan.

Ik verwarm de elektrische oven baklalvast voor naar 190 graden en laat zes plakjes plantaardig bladerdeeg ontdooien. Tijd voor de rest van de ingrediëntenlijst:

- 6 plakjes bladerdeeg, dat zei ik al
- 50 gram gesmolten plantaardige margarine
- beetje bloem om aanrecht en deegroller mee te bestuiven
- beetje zonnebloemolie om in te vetten
- handje ongezouten geschilde pistachenootjes
Voor de vulling:
- 100 gram pecannoten
- 11 gram amandelstiften (of stukjes amandel)
- 20 gram zonnebloempitten
- 25 gram rozijnen
- 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 2 eetlepels rietsuiker

Ik vermaal de pecannoten met de staafmixer. Je kunt ze ook vijzelen of hakken. Haklava. De rest van de vullingbestanddelen roer ik door de vermalen pecannoten.

Ik vet een rechthoekig bakblik in met wat zonnebloemolie en leg een op maat geknipt stukje baklavapapier op de bodem. Bakpapier bedoel ik. Dan smelt ik de margarine en bestuif schoon aanrecht en deegroller met een beetje bloem.

Ik rol een bladerdeegplakje uit tot het formaat van het bakblik en leg het op de bodem van het bakblik. Ik besmeer het plakje met margarine. Nog een plakje rol ik uit en stapel ik op de vorige. ook dit plakje krijgt een margarinebehandeling.


Dan gaat de helft van de vulling op het bladerdeeg in het baklavablik. Ik verspreid de boel gelijkmatig.


Weer twee deegvelletjes uitgerold en gestapeld op het notenmengsel. Ik vergeet ze niet in te smeren met margarine. Daar gaat de andere helft van de vulling in het bakblik en daarop nog twee uitgerolde bladerdeegvellen en margarine. Ik snijd de baklava in 16 stukjes.

Ik strooi  de pistachenootjes over de baklava en zet de schaal in de oven. Daar blijft ie een half uur staan bakkenlava.

Uit de oven gehaald giet ik de helft van de gemberstroop over de baklava. Dan wacht ik een half uur en giet de rest van de stroop eroverheen. Ik eet de baklava pas de volgende dag. Vier uur wachten is ook genoeg, als je dat kunt.


Hè hè dat recept is eindelijk opgetekend. Ik heb baklavakantie nu. De wijntjes van gisteravond maken me een beetje braklava dus je weet niet hoe ik er nu naar snaklava, naar die baklava. Als je trouwens nog een tic aan het recept wil toevoegen adviseer ik cognaclava. Dan wordt het een echte uitbraklava. Snijdt de stukjes goed tot de bodem door voor je ze serveert, dat voorkomt praklava. Het spul is heel heel heel heel erg lekker, het enige nadeel, het is plaklava. Hahaha wat een bak(lava)!

Doei!

Reacties

Mijn meest bekeken receptverhalen