dinsdag 25 september 2018

Even een vluggortje met wortelsinaasappelstoof


Hoi! in het bakschap van de supermarkt staat vluggort. Ik heb daar nog nooit van gehoord dus ik check of het vegan is (ja!) en mik het het in mijn winkelmandje. Het is gepelde gerst (gort) die snel (vlug) op tafel staat, vlugge gerst, vlugge gort, vlug, vlugger, vluggort. Vooral geschikt voor het maken van nagerechten. Mooi. Dat wordt dan een hoofdgerecht.

De ingrediënten (voor twee personen):

- 100 gram vluggort
- 500 gram gekleurde wortelmix (schijfjes uit het koelvak, reeds geschrapt, gewassen en gesneden door derden)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 klein vers pepertje
- 1 stukje verse kurkuma of een theelepeltje gedroogde kurkuma
- olijfolie om mee te bakken
- het sap van 1 sinaasappel
- 1 plantaardig bouillonblokje
- 1 handje (blanke) rozijnen
- 8 gedroogde abrikozen
- 1 snuf (pittige) speculaas- of koekkruiden
- 125 milliliter sojaroom (of andere plantaardige room)
- bosuiringetjes en reepjes gedroogde abrikoos ter decoratie

De bereidingswijze, in een aantal handzame en overzichtelijke stappen zoals je niet van mij gewend bent:

1. Kook de wortels kort in water om ze even iets zachter te maken. Giet ze af.
2. Zet een pan water op het vuur voor de vluggort.
3. Schil en snij ui, knoflook en kurkuma in kleine stukjes en de peper in ringetjes.
4. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een (wok)pan en fruit de ui.
5. Fruit knoflook, peper en kurkuma ook, bij de ui.
6. Voeg de afgegoten wortelmix toe en bak alles nog even (3 minuten) op hoog vuur in den rondte.
7. Het water in de pan voor de vluggort kookt inmiddels wel dus kieper die gerst maar in dat water. Laat weer aan de kook komen en dan 15 minuten doorpruttelen.
8. Blus de wortels ondertussen af met het sinaasappelsap en kruimel er een bouillonblokje bij. Laat ook pruttelen.
9. Snij de abrikozen doormidden en strooi ze samen met de rozijnen en de koekkruiden bij de wortelsinaasappelstoof.
10. Als alles een kwartier heeft gesudderd giet je de room bij de wortels. De wortels stoven nog 8 minuten door terwijl je de vluggort afgiet en de tafel dekt.


11. Strooi nog wat bosuiringetjes en abrikozenreepjes over het stoofpotje.
12. Schep op en eet.

Linksboven op het bord pulled mushrooms uit mijn vorige blogpost.


Doei!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten