Worstelbroodjes, veganistische worstenbroodjes van gemarineerde worteltjes en bladerdeeg(Let op: onderaan dit verhaal vind je een overduidelijke en stapsgewijze bereidingswijze van deze worstelbroodjes!)(Let op: daar weer onder staat een heel snelle afsnijroute voor het maken van worstelbroodjes, aha, kijk maar waar je zin in hebt!)

Hoi! Vandaag in de ring: wortels en bladerdeeg. In de ene hoek de gekookte en gemarineerde wortels, in de andere hoek de vellen bladerdeeg. De bel gaat, het gevecht begint. Het nog bevroren bladerdeeg draait ijskoud en doelbewust om de worteltjes heen. De wortels zweten peentjes, het is hun eerste gevecht en ze zijn ongetraind. In hun geur herken ik de marinade waarin ze een nacht hebben gelegen ter voorbereiding op dit gevecht:

- 4 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel ketchup
- 1/2 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel edelgistvlokken
- een snuf nootmuskaat

Deze ingrediënten werden goed door elkaar gemixt en in een braadzak gegoten. Daarin overnachtten de

- 150 gram gekookte snoepgroenteworteltjes

een nachtje in de koelkast.

De wortels nemen angstig de oranje benen voor de

- vijf vellen bladerdeeg.

Het deeg ontdooit door de schattigheid van de kleine zweetpeentjes. De vellen lachen zich een breuk en vouwen zichzelf teder maar krachtig om de worteltjes heen. Ze omsluiten de overwonnen amateurworstelaartjes helemaal en gaan tevreden liggen.


Ik schuif een met bakpapier beklede rechthoekige worstelring met de worstelbroodjes snel de oven in (225 graden) en wacht een kwartier. Mijn worstelbroodjes zijn klaar. En lekker. Heel lekker.

Bereidingswijze maar dan in duidelijke taal:
1. Kook de worteltjes beetgaar. (*Dit kun je ook laten kom ik achter, blijven ze knakkiger!)
2.  Mix een egale marinade van de soja, ketchup, mosterd, edelgistvlokken en nootmuskaat. Marineer de gekookte worteltjes een paar uur of een nacht in de marinade, ik gebruikte hiervoor een braadzak maar het kan ook in een schaal, kom of diep bord.
3. Verwarm de elektrische oven voor naar 225 graden.
4. Laat vijf plakjes plantaardig bladerdeeg ontdooien en snijd de plakjes doormidden.
5. Rol in elk half plakje bladerdeeg in de lengte wortels (zie volgende foto) en plak het deeg goed dicht om de worteltjes heen.


6. Leg de tien worstelbroodjes op een met bakpapier bekleed ovenrooster en schuif ze de oven in. Je kunt de broodjes ook eerst nog bestrijken met zonnebloemolie als je niet vies van vet bent. Daar gaan ze wel mooier van shinen!
7. Wacht een kwartier, draai de broodjes op de helft van de oventijd een keertje om.
8. Haal de broodjes uit de oven, laat ze een beetje afkoelen of helemaal en smullen maar!

Afsnijroute: Laat stappen 1 en 2 weg en rol rauwe worteltjes met een kwakje barbecuesaus in bladerdeeg. Met zoveel tijd over kun je nog met wat sesamzaadjes en zeezout over de geoliede broodjes strooien alvorens ze de oven in gaan!Doei!


Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

Vegan aardbeienslof uit Glanerbrug

Plantaardige babi pangang van vegan stooflapjes: soja pangang