zondag 30 september 2018

Worstelbroodjes, veganistische worstenbroodjes van gemarineerde worteltjes en bladerdeeg



(Let op: onderaan dit verhaal vind je een overduidelijke en stapsgewijze bereidingswijze van deze worstelbroodjes!)

Hoi! Vandaag in de ring: wortels en bladerdeeg. In de ene hoek de gekookte en gemarineerde wortels, in de andere hoek de vellen bladerdeeg. De bel gaat, het gevecht begint. Het nog bevroren bladerdeeg draait ijskoud en doelbewust om de worteltjes heen. De wortels zweten peentjes, het is hun eerste gevecht en ze zijn ongetraind. In hun geur herken ik de marinade waarin ze een nacht hebben gelegen ter voorbereiding op dit gevecht:

- 4 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel ketchup
- 1/2 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel edelgistvlokken
- een snuf nootmuskaat

Deze ingrediënten werden goed door elkaar gemixt en in een braadzak gegoten. Daarin overnachtten de

- 150 gram gekookte snoepgroenteworteltjes

een nachtje in de koelkast.

De wortels nemen angstig de oranje benen voor de

- vijf vellen bladerdeeg.

Het deeg ontdooit door de schattigheid van de kleine zweetpeentjes. De vellen lachen zich een breuk en vouwen zichzelf teder maar krachtig om de worteltjes heen. Ze omsluiten de overwonnen amateurworstelaartjes helemaal en gaan tevreden liggen.


Ik schuif een met bakpapier beklede rechthoekige worstelring met de worstelbroodjes snel de oven in (225 graden) en wacht een kwartier. Mijn worstelbroodjes zijn klaar. En lekker. Heel lekker.

Bereidingswijze maar dan in duidelijke taal:
1. Kook de worteltjes beetgaar.
2.  Mix een egale marinade van de soja, ketchup, mosterd, edelgistvlokken en nootmuskaat. Marineer de gekookte worteltjes een paar uur of een nacht in de marinade, ik gebruikte hiervoor een braadzak maar het kan ook in een schaal, kom of diep bord.
3. Verwarm de elektrische oven voor naar 225 graden.
4. Laat vijf plakjes plantaardig bladerdeeg ontdooien en snijd de plakjes doormidden.
5. Rol in elk half plakje bladerdeeg in de lengte wortels (zie volgende foto) en plak het deeg goed dicht om de worteltjes heen.


6. Leg de tien worstelbroodjes op een met bakpapier bekleed ovenrooster en schuif ze de oven in.
7. Wacht een kwartier, draai de broodjes op de helft van de oventijd een keertje om.
8. Haal de broodjes uit de oven, laat ze een beetje afkoelen of helemaal en smullen maar!

Doei!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten