Extra hartige 'belegen' vegan kaas met Marmite


Hoi! Er was eens een bierbrouwerij in Staffordshire, Engeland. De bierbrouwerij begon aan haar volwassen leven en deed waar ze het beste in was: bier brouwen. Daar kwam uiteraard bier van. Maar ook nog iets anders. Iets ongewenst. Gistextract.

Dit arme gistextractje werd door de bierbrouwerij verstoten en dwaalde droevig door het graafschap. In Burton upon Trent werd het extractje opgemerkt door een nog niet draaiende fabriek die in het gistextractje direct haar muze herkende. De fabriek en het gistextract vonden elkaar en startten een productieproces waarbij ook wat kruiden, vitamines en zout kwamen kijken. Het eerste potje Marmite rolde al snel de fabriek uit.

Extract 116 jaar later neem ik een hap van een knäckebrödje nepkaas met Marmite en denk: verhip zeg, volgende keer roer ik wat Marmite door mijn eigengemaakte klaterkaas! En dat doe ik. En dat is goed. De Marmite maakt zo'n zelfgemaakt kaasje extra hartig en belegen van smaak.


Aldus heb ik hier voor de liefhebber het supersnelle en eenvoudige recept voor een extra hartig 'belegen' vegan kaasje:

Ingrediënten:
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram geurloze kokosolie
- 25 gram edelgistvlokken
- tussen de 30 en 45 gram Marmite, afhankelijk van hoe Marmiterig je het wilt hebben

Warempel! Het lijkt wel een toetje!

Bereidingswijze:
1. Mix alle ingrediënten in de hakmolen van de keukenmachine of met de staafmixer tot een egale en gladde pap.
2. Bekleed de binnenkant van een kom of vorm ruim met vershoudfolie, zorg dat er meer dan genoeg folie over de randen hangt om het kaasje straks mee in te kunnen pakken.


3. Stort het kaasmengsel op de folie in de kom of vorm. Druk goed aan.
4. Vouw de vershoudfolie om de kaas heen en laat de kaas een paar uur opstijven in de koelkast.
5. Vouw de folie weer open en stort de kaas op een mooi bordje.
6. Klaar! Maak goede sier bij een borrel met dit kaasje, hou het voor jezelf of rasp het eens over pasta of pizza. Of over voorgekookte witlof die de oven in gaat, superlekker jonguh:

Witlof met "kaas", zoete aardappelpuree en kipstuckjes, dat smaakt goed ja!


Je kunt de kaas ook schaven, dan krijg je kaaskrullen, mooi hè?

Verhip! Het lijkt wel een hoedje!

Doei!

Reacties