Vegaan met die slanke banaan #1: caloriearme ovenschotel met veel groentes en toffe smaakmakers


Hoi! In de supermarkt vind ik iedere keer weer meer en meer erg lekkere maar ook zeer calorierijke producten die ik als veganist gewoon zorgeloos kan eten. Van ijs en chocolade, chips, koekjes en snoepjes via nepzuivel-producten, namaakvlees en -vleeswaren, imitatiekaas, weet ik veel hoeveel verschillende soorten hummus, tot (Turkse) pizza's, satébroodjes, bapaobroodjes en fake kipkerriesalade, het houdt maar niet op. En ik moet altijd alles uitproberen.

Je kunt je dus misschien wel voorstellen dat de kilo's er niet afvliegen bij mij. Integendeel, ze komen eraan. Ze vlíegen er misschien niet aan, maar ongemerkt zijn er de afgelopen vier plantaardige jaren wel een paar pondjes extra in mijn lichaam komen wonen. Dat geeft heus niks hoor.

Toch heb ik zin om een paar van die pondjes weer op een gezonde manier de deur te wijzen. Er in ieder geval voor te zorgen dat ze niet ook nog een hele vriendenkring uitnodigen om bij hen in te trekken. IN MIJN LIJF! Nee. Ga weg.

Vanaf nu zal ik je daarom af en toe een slank en gezond gerecht voorschotelen. Vandaag een ovenschotel vol groentes en smaken. Als ik alle ingrediënten invoer in een programma dat het aantal kilocalorieën berekent, kom ik uit op 495 kilocalorieën per persoon. Als je de quinoa weglaat, dat kan, dan zit je zelfs op slechts 417 kilocaloriën. Dat is niet te veel hè? Het vult toch. Dat komt door het grote gewicht aan groentes denk ik. De bonen zullen ook wel meewerken.


Ingrediënten voor twee personen:
- 130 gram quinoa
- 1 courgette, gewassen en in schijven gesneden
- 2 tomaten, gewassen en in partjes gesneden
- 2 paprika's, gewassen en in stukken gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 1 centimeter verse groene peper in kleine flintertjes gesneden
- 1 teen knoflook in kleine stukjes
- 12 hazelnoten, in stukjes gehakt
- 240 gram uitgelekte zwarte bonen uit blik of pot
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels zilveruitjes
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels olijfolie


Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven op de hoogste stand.
2. Doe alle ingrediënten behalve de quinoa in een grote ovenschaal en roer alles heel goed door.
3. Zet de schaal in de oven. Roer alles goed om na een kwartier en laat de schotel nog een extra tien minuten in de hete oven staan.
4. Bereid in de tussentijd de quinoa.
5. Haal de schaal uit de oven en zet haar samen met de quinoa op een gedekte tafel.
6. Roep: ETEN!

Doei!

Reacties