Koken uit de keukenkastjes: boeren pastei, ook wel shepherd's pie of cottage pie


Hoi!

Beeeeeh, heb jij zin om naar de winkel te gaan?

Nee, jij?

Nee ook niet.

Oké. Ik kook wel met wat we in huis hebben. Ontbijten morgen moet dan met pitabroodjes, goed?

Ja is goed.

Allez hop!

Het wordt een plantaardige shepherd's pie, of beter nog: een cottage pie, die was voor de armen die op het land werkten, met restvlees. Hier dus zonder restvlees. Duh. Een boeren pastei met keukenkastjesontdekkingen. In die kastjes ontdek ik de volgende ingrediënten:

Voor de aardappelpuree:
- 650 gram aardappels (nou ja, die lagen in de bijkeukenkast)
- 1 scheut sojamelk (in een aangebroken pakje in de koelkast vond ik de melk)
- nootmuskaat naar smaak (rasp met nootmuskaatnoot hangt áán een keukenkastje, bíjna uit een keukenkastje dus)
- zeezout en zwarte peper naar smaak UIT EEN KEUKENKASTJE!
Voor de vulling:
- 1 ui (bijkeukenkast)
- 1 knoflookteen (keukenplank)
- 1 stukje verse peper naar smaak (lag op de vensterbank in de keuken, oké is ook goed)
- 278 gram bevroren snijbonen (oké, uit de vriezer inderdaad)
- 115 gram uitgelekte zwarte olijven (voor het uitlekken gevonden in de bijkeukenkast)
- 265 gram uitgelekte linzen (bijkeukenkast)
- 400 gram gepelde tomaten (bijkeukenkast)
- 2 eetlepels juliennereepjes zongedroogde tomaatjes (die bevonden zich in een reeds eerder geopend potje in de koelkast)
- 2 theelepels bouillonpoeder (in een bakje boven het fornuis, op de rand van de afzuigkap)
- olijfolie om in te bakken (in de keuken op een soort schouw hoog boven aan de muur waar ooit een schoorsteen doorheen heeft gelopen)
Voor de topping:
- 2 eetlepels kokosolie (naast de olijfolie op die oude schoorsteenmantel)
- 2 eetlepels edelgistvlokken (YAAAS uit een keukenkastje)
- 2 eetlepels amandelmeel (JOEHOE ook uit een keukenkastje!
- 1 theelepel zeezoutvlokken (van boven het fornuis, net als het bouillonpoeder)
- wat snuffen nootmuskaat naar smaak (áán een keukenkastje, zie ook hierboven)

De bereiding van de pastei gaat als volgt en je kunt ruim met zijn tweeën van de herderstaart eten, er is genoeg voor drie en het wordt krap eten als je er met zijn vieren op aanvalt. Neem dan een toetje na. Of voor, wat je wil.

Taart ja, herderstaart, geen staart. Herders hebben geen staarten. Herdershonden wel.  Maar daar eten we niks van hier, die aaien we en laten we hond zijn. Was dat maar voor alle dieren zo hè? Dat zou een boel pijn en verdriet schelen.


1. Zet de elektrische oven alvast op de hoogste stand.
2. Schil de aardappels, snijdt ze in stukken, was ze en zet ze in een laag water op het vuur. Ze moeten koken tot ze goed te pureren zijn.
3. Snipper ui, knoflook en peper en verhit olijfolie in een pan.
4. Fruit ui even aan, voeg knoflook en peper toe en bak even mee.
5. Doe snijbonen, linzen, zongedroogde tomatenreepjes, het bouillonpoeder en het blik gepelde tomaten in de pan. Roer goed door, stamp de gepelde tomaten fijn met een pollepel, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen.
6. Maak ondertussen de topping: smelt de kokosolie even in de magnetron of au bain marie en meng haar met de edelgistvlokken, het amandelmeel, de zeezoutvlokken en de nootmuskaat.
7. Giet de aardappels af en pureer ze met een scheut sojamelk, zeezout en zwarte peper naar smaak.
8. Doe de groentelinzensaus in een grote ovenschaal. Spreid de aardappelpuree uit over het groentemengsel. Strooi de topping weer over de puree en zet de ovenschaal met inhoud een kwartier in de voorverwarmde oven.
9. Allez hop! Eten maar! Drie dingen kwamen echt uit een keukenkastje, zo zie je maar, het koken uit keukenkastjes gaat niet alleen maar over keukenkastjes. Overigens kun je ook allerlei andere groentes, restjes of dingen die je in je keukenkastjes vindt in de vulling van deze pastei dumpen.


Doei!

Reacties