Rode linzensoep

Deze soep wordt graag bezwierd door witte sluierstaartvissen. Eet ze niet op, eet eromheen.

Hoi!

"Wat ben je allemaal aan het schrijven dan?"

"Een soepje."

Ja ik schrijf een soepje. Dat is weer eens iets anders dan een gedichtje, een liedje of een verhaaltje. Ik schrijf een soepje tevoorschijn. Soep soep soep soep soep, flotsj, kloenk, sjnalll, plonk, plons, glop, glogger, sjloep, kom maar door jij soep! Ja. Je moet de soep in haar eigen taal tevoorschijn schrijven. Ha, daar is ze al! Soepje is geschreven, nu komt het recept:

Ingrediënten:

- 300 gram gedroogde rode splitlinzen
- 2 flinke theelepels of 2 blokjes bouillonpoeder
- 1 flinke ui in snippers
- 2 tenen knoflook in stukjes
- 1 stukje verse gember naar smaak, geschild en fijngesneden
- 1 stukje verse peper naar smaak, fijngesneden
- komijnpoeder
- gemalen kurkuma
- citroengraspoeder
- pittige speculaaskruiden
- 1/2 blik kokosmelk (135 milliliter)
- olijfolie
- peper en zout


1. Zet de rode linzen met het bouillonpoeder onder water in een kookpan, breng aan de kook en laat 15 a 20 minuten koken, tot de linzen gaar zijn. Giet ze niet af.

2. Verhit een flinke klots olijfolie in een bak- of braadpan en fruit de ui. Voeg na een minuut of twee de knoflook, peper en gember toe en strooi rijkelijk met alle andere genoemde kruiden en specerijen. Met het komijnpoeder mag nog rijkelijker overdreven worden en van de kurkuma ging er bij mij ook een kilo in.

Dat bedoel ik overdrachtelijk. Er ging niet echt een kilo kurkuma in de pan. Wel een schud of tien. En nog wel meer dan tien snuffen komijn. Hoor het snuffen dat konijn. Dat komt door alle komijn. Ach wat dom lullen, in mijn keuken woont helemaal geen konijn. Er bivakkeert alleen af en toe een kat. En zij snuft niet. Zij kauwt. Haar etensbakje staat in de keuken. Zij slobbert. Haar waterbakje staat ook in de keuken.

3. Als die linzen ondertussen lang genoeg gekookt hebben giet je er de kokosmelk door en roer je goed. Dan kunnen de smaakmakers ook in de soeppan gesmakt worden. Er mag weer goed geroerd worden jawel hoor. Nog even laten pruttelen en....

4. Tijd voor de staafmixer! Zet hem in die pan en gladhakken dan! Als dat nodig is: opsmukken met peper en zout.

5. Daar is je soep. Tevoorschijn gekookt. Hoe mooi. En lekker.

Serveertip: gegrilde aubergine en Turks brood. En extra kokosmelk om erdoor te wervelen.

Doei!

Reacties