Vegan aardbeienslof


Hoi! Iets te vieren? Feestje? Zoete trek? Een veganistische aardbeienslof is zo gemaakt.

Ik gebruik een echte slofvorm voor in de oven. Een cake- of taartvorm kan ook ingezet worden. Of het eindresultaat dan nog een slof genoemd mag worden weet ik niet. Anders ga je gewoon voor 'aardbeiensloftaart' of 'aardbeienslofcake'. Of je leent mijn slofvorm. Mag.

Zo'n slofvorm heeft overigens geen bodem, je steekt er zo je arm doorheen. Of je voet, je been misschien ook nog wel. Het is een soort meebakkende uitsteekvorm. Dat slofdeeg kan een beetje als los zand aan elkaar blijven hangen dus dan is het heel handig dat die vorm eromheen blijft staan tijdens het bakken. Dan weet je alvast dat het deeg wat korrelig en zanderig mag wezen, dat is helemaal prima en komt in je oven allemaal weer goed.


Ik slof naar de supermarkt en pik de volgende producten op:

Voor de slof:
- 180 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur en in kleine blokjes gesneden
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1 eetlepel maizena
- 1/2 eetlepel water
- 200 gram patentbloem
- 2 theelepels of 16 gram bakpoeder
Voor de spijs:
- 50 gram amandelmeel
- 60 gram fijne rietsuiker
- 2 flinke theelepels maizena
- 1 eetlepel citroensap
- 1/2 theelepel amandelaroma
Voor de topping:
- 1 pakje sojaslagroom-die-je-kunt-opkloppen (250 milliliter)
- 1 zakje (6 gram) slagroomversteviger (optioneel, ik kocht een plantaardige versteviger bij een natuurvoedingswinkel)
- verse aardbeien

De slof:
1. Meng 180 gram margarine, basterdsuiker, een eetlepel maizena en een halve eetlepel water goed in de keukenmachine met de deeghaak. Of gebruik een handmixer.
2. Zeef de bloem. Voeg bloem en bakpoeder in delen toe aan het mengsel van stap 1 en blijf mixen.
3. Kneed met je handen een stevige bol van het deeg, verpak hem in keukenfolie en leg hem een uur lang in de koelkast.
De spijs:
4. Doe amandelmeel, fijne rietsuiker en twee theelepels maizena in de keukenmachine en draai deze ingrediënten met het hakmesje goed door elkaar. Voeg aan het einde van het proces, terwijl de machine blijft draaien, 1 eetlepel citroensap en 1/2 theelepel amandelaroma toe.
5. Kneed een worstje of een bolletje van de amandelspijs, verpak het in keukenfolie en leg het bij het slofdeeg in de koelkast.
 Terug naar de slof:
6. Verwarm de oven voor naar 180°C.


7. Rol het slofdeeg op een stuk bakpapier met een deegroller uit tot een plak die ongeveer past in de slofvorm. Leg het stuk bakpapier met de deegplak op de bakplaat van de oven. Druk de slofvorm om de plak heen naar beneden stevig op het bakpapier. Pak het deeg dat er nu aan de buitenranden van de slofvorm uitpiept en verdeel het over het deeg binnen de slofvorm. Druk goed aan. We laten geen deeg verloren gaan.
8. Verkruimel, smeer of verspreid de amandelspijs over de slof en zet de bakplaat met papier, slof en vorm in de hete oven. Haal de slof na 25 minuten uit de oven en laat afkoelen.


De afronding:
9. Klop de slagroom stijf, eventueel met slagroomversteviger.
10. Druk de slof voorzichtig uit de slofvorm op een schaal of plank met een vlakke ondergrond.
11. Toef, slinger of draai (wat je mooi vindt, wat je makkelijk vindt) de slagroom met een slagroomspuit over de hele bovenkant van de afgekoelde slof.
12. Was de aardbeien, verwijder hun kroontjes en vlij ze op de slagroom bovenop de slof.


Dat valt mee hè? Je maakt er goede sier mee, met zo'n slof. In Twente in ieder geval. Ik geloof dat het gebaksfavoriet nummer 1 is voor veel Tukkers. Ik hou er ook wel van. Mijn man is fan. Deze slof was voor zijn verjaardag.

Doei!


Reacties

Mijn meest bekeken receptverhalen