Witlof with love, een trio op tafel


Hoi! Ik zag witlof liggen. Echt grote dikke stronken voor weinig geld. Dus ik nam drie stronken mee. Bert, Babs en Ruud. En ik bereidde ze op drie wijzen. Die drie wijzen vonden dat wel oké, als het maar niet te heet werd in verband met mogelijk brandwondenrisico en zo.

Bert wil in bad, lekker lang weken. Babs wil ook wel eventjes in bad maar daarna lekker bakken. En Ruud houdt zich liever rauw. Ik hou daar graag rekening mee.

Ik hak van alledrie het voetje af, snijd Bert en Babs in de lengte doormidden en spoel ze goed af. Dan breng ik Bert en Babs in ruim water aan de kook. Lekker badderen.

Ondertussen snijd ik Ruud in ringen. Ik was de ringen goed. Twintig aardbeitjes was ik en snijd ik in plakjes. Ik roer een dressing van een eetlepel veganaise, een eetlepel granaatappelazijn en zwarte peper en zeezout naar smaak en hussel de dressing door rauwe Ruud en zijn aardbeivrienden. Salade Ruud is af.


Babs heeft na drie minuten in kokend water gebadderd te hebben genoeg van de tobbe dus ik schep haar bij Bert vandaan en leg na uitlekken haar beide helften met de bolle kanten naar beneden in een ovenschaal. De oven verwarmt voor naar 220°C.


Ik hak twintig hazelnoten grof en meng ze goed met een flinke eetlepel edelgistvlokken, een eetlepel geurloze kokosolie, een goede snuf nootmuskaat, en knoflookpoeder, zout en peper naar mijn smaak. Dit goedje verdeel ik als topping over de twee helften van Babs.

220 gram veldertjes roer ik om met een eetlepel olijfolie en knoflookpoeder, peper en zout naar smaak en verspreid ik om Babs heen in de ovenschaal. Babs en haar boontjesvriendjes gaan tien minuten bakken.Bert baadt in totaal 11 minuten in kokend water. Ik maak voor Bert ook nog wat makkertjes klaar:

Ik snipper een banaansjalotje en een teentje knoflook en verhit een eetlepel olijfolie in een pannetje. Ik fruit ui en knoflook en blus ze dan af met een flinke teug Leffe Blond. Na wat omroeren schep ik twee eetlepels sojaslagroom, een eetlepel mosterd en een eetlepel ketchup in het pannetje en meng de boel tot een smeuïg sausje.


Berts twee helften gaan op hun ruggetje in een schaaltje liggen en ik bedrenk ze met hun sjalotroommakkertjes.


Samen met een schaal couscous zonder naam vol stukjes olijven, semizongedroogde tomaatjes, zilveruitjes, olijfolie, peper en zout zet ik Ruud, Babs en Bert op de zonovergoten tuintafel en roep ik "aan tafel!" We eten met smaak en met liefde.


Ingrediënten voor witlof op drie manieren voor twee personen:

Voor Ruud (de rauwe witlofsalade):
- 1 stronk witlof, gewassen en in ringen gesneden
- 20 verse aardbeien, gewassen en in plakjes gesneden
- 1 eetlepel vegan mayo
- 1 eetlepel cranberry-azijn (of andere lekkere azijn)
- zwarte peper
- zout

Voor Babs (de gegratineerde witlof):
- 1 stronk witlof
- 20 hazelnoten
- 1 eetlepel (met een bergje) edelgistvlokken
- 1 eetlepel geurloze kokosolie
- 220 gram veldertjes (uitgelekt)
- 1 eetlepel olijfolie
- knoflookpoeder
- nootmuskaat
- zwarte peper
- zout

Voor Bert (de gekookte witlof met roomsaus):
- 1 stronk witlof
- 1 (banaan)sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 flinke slok Leffe blond of ander bier
- 2 eetlepels sojaslagroom (of room, ik had alleen slagroom en die kun je te zoet vinden, ik proefde dat zoete niet terug vanwege de rest van de smaken)
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel ketchup
- olijfolie

Doei!

Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

Vegan aardbeienslof uit Glanerbrug

Plantaardige babi pangang van vegan stooflapjes: soja pangang