Drie keer bietjes: bietencarpaccio, gegrilde bietenhummus en bietentartaar


Hoi! Er lag al best lang zo'n vacuüm verpakking rode bietjes in de kast. Ik sloeg ze telkens over wanneer ik aan het koken ging. Op een dag keek ik naar ze. Ze keken verdrietig terug 😥😰😪😓. Ik spreek geen Biets dus ik liet mijn eigen aannames los op de vier droefsnoeterige bietjes in dat plastic, haalde ze uit de kast en knipte de verpakking open.

Húilen die bietjes, niet normaal, het roodachtige traanvocht gutste de gootsteen in. Geen idee of ik ze nu juist wel of juist niet een plezier deed. Hoe dan ook, ik stond er even bij en ik keek ernaar.

Ik zag vier bietjes tranen plengen, oh dat was een wonder. Het was een wonder boven wonder, dat die bietjes huilen konden. Hihihi, hahaha ik stond erbij en ik keek ernaar.

En ik zag een trio. Een trio? Het waren er toch vier? Toch zag ik een trio. Een trio van carpaccio, hummus en tartaar.

Ingrediënten:
Carpaccio:
- 2 bietjes
- goede, stroperige balsamico
- versgemalen zeezout en zwarte peper
Hummus:
- 1 biet in plakjes
- 1 teen knoflook in plakjes
- 1 klein takje rozemarijn (doseren naar eigen smaak)
- ongeveer 200 gram kikkererwten (uitlekgewicht)
- beetje olijfolie om te grillen
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels olijfolie
- peper naar smaak
Tartaar:
- 1 biet
- 1 klein uitje, gesnipperd
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 1 eetlepel van de hier beschreven bietenhummus
- 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijzen:

Carpaccio:
1. Snijdt twee bietjes in zo dun mogelijke plakjes en laat ze marineren in een goede stroperige balsamico terwijl je de hummus en de tartaar maakt.
2. Bestrooi de carpaccio vlak voor het serveren met vers gemalen zeezout en zwarte peper.


Hummus:
1. Smeer de bodem van een grillpan in met olijfolie. De bodem aan de binnenkant bedoel ik, niet die aan de onderkant van de pan. Laat de pan heet worden op het vuur.
2. Gril biet- en knoflook-plakjes en het takje rozemarijn tot de biet en knoflook een beetje bruin en knapperig zijn. Haal ze uit de pan.
3. Gril ook de kikkererwten bruin en knapperig.
4. Doe bietjes, knoflook, kikkererwten en rozemarijn naar smaak (een paar naaldjes kan al genoeg zijn) in de keukenmachine met het hakmes erin, voeg de overige ingrediënten toe en draai er een mooie hummus van.


Tartaar:
1. Rasp de biet. Ik deed dat met de keukenmachine.
2. Snijd een uitje en een teentje knoflook heel fijn.
3. Meng bietenrasp, ui en knoflook heel goed met de rest van de ingrediënten.
4. Kneed er twee tartaartjes van. Druk ze als je wil door leuke vormpjes op de borden.


Ik adviseer een warm soepje en een warm stokbroodje bij dit roodpaarse trio te serveren en dan heb je met zijn tweetjes een heel behoorlijke en lekkere maaltijd.

Doei!





Reacties

Mijn meest bekeken receptverhalen