Fluffy appelcitroencake


Hoi! Er staat een boom vol rijpe zomerappeltjes in de tuin. Een aantal appels is al opgepeuzeld, zo uit het vuistje, een aantal ligt te rotten op de grond onder de boom om wespen, bijen en ander insectenvolk te voorzien van wat zoete afleiding en een groot aantal heeft nog geen bestemming. Voor drie appels wordt de bestemming aanstonds duidelijk.


Goedendag mooie wilde appeltjes, hier is jullie bereidingswijze uit het oosten van het land. Jullie bestemming is.....rapaparapapaaa..... luchtige appelcitroencake! Mooi, of niet? Lig achterover en kijk toe hoe jullie lot wordt bezegeld in een luchtigzoete, tongstrelende, fluweelzachte appelcitroencake.

Ingrediënten:
- 3 kleine appels of 2 grotere, geschild en in kleine blokjes gesneden
- het sap van een halve citroen
- 300 gram witte basterdsuiker
- 200 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
- 200 milliliter plantaardige melk
- 200 milliliter plantaardige yoghurt
- 2 theelepels vanillearoma
- 400 gram zelfrijzende bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder


De weg ernaartoe is minstens zo betekenisvol als de bestemming zelf. Dus hieronder volgen alle stappen die leiden van appelboom tot luchtigzoete cake. Bereidingswijs hè?

1. Plant een appelboom, verzorg hem goed en wacht op de oogst.
2. Is er oogst? Van harte! Ik hoop dat er minstens drie appeltjes volgroeid zijn, als niet, haal dan drie kleine appels of twee grote bij groenteboer of supermarkt, fruitstal of kantine.
3. Schil en snijd de appels en meng ze met het citroensap. Verwarm de oven voor op 180°C.
4. Zwier margarine en suiker in de keukenmachine met hakmesjes tot een luchtigheid die de machine nog net niet uitzweeft.
5. Giet al zwierend maar met beleid de melk, yoghurt en het aroma langzaam bij de suikercrème.
6. Schep terwijl de machine blijft zwieren de bloem in delen erbij, en ook het bakpoeder en de baking soda.
7. Meng alles heel goed tot een egaal beslag.
8. Spatel de appelstukjes in citroensap door het beslag.
9. Prepareer een flinke cake- of bakvorm: smeer in met olie of boter en/of bekleed met bakpapier. Ik gebruik een siliconenbakvorm die ik insmeer met zonnebloemolie.
10. Zet de cake in de voorverwarmde oven. Na 55 minuten kan de oven uit. Laat de cake eerst even afkoelen in de oven zelf en later buiten de oven.
11. Is de cake helemaal afgekoeld en tot rust gekomen? Snij aan, en rap een beetje.
12. Serveer er eventueel nog plantaardige slagroom en/of zelfgemaakte citroenappelmoes bij.
13. Werk het recept voor citroenappelmoes uit.
14. Vergeet die vorige stap als je daar geen zin in hebt, ik zal dat recept binnenkort wel even uitwerken, bij voorbaat graag gedaan.
15. Bestemming bereikt, denk bij het verlaten van dit bericht aan uw bagage.


Doei!

Reacties

Mijn meest bekeken receptverhalen