Brosse kleefkoeken met rozemarijn en kaneel, een blockbuster



Hoi! Mijn favoriete kruid? Rozemarijn! Mijn lievelingsspecerij? Kaneel! Allebei hoofdrolspelers als het om een sterrencast van smaken gaat.  In deze brosse kleefkoeken blockbuster regisseer ik ze dan ook als tegenspelers van elkaar.Een hap van deze koek voert je van knapperig naar kleverig en laat je achter met de warme troostrijke nasmaak van de maple syrup. Simpel te maken en nog plantaardig ook!

Ingrediënten:
- handje heel fijn gesneden rozemarijnnaaldjes, zie foto's voor de hoeveelheid die ik gebruikte
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 170 gram witte basterdsuiker (mag ook bruine basterdsuiker zijn)
- 220 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/2 theelepel zout
- snuf witte en snuf zwarte peper
- 1/2 theelepel bakpoeder 
- 110 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur, in blokjes.
- 2 eetlepels ahornsiroop


Bereidingswijze:

Scène 1. Mengkom van keukenmachine. De kneedhaak is al bevestigd. Protagonisten rozemarijn en kaneel worden geflankeerd door een cast van meel, suiker, zout, zwarte en witte peper en bakpoeder terwijl ze afdalen in de kom. Het deksel slaat toe, de machine start. De acteurs wervelen over het doek, de hoofdrolspelers zijn nog maar nauwelijks zichtbaar. *Gezoem van de machine.

Scène 2.  Margarine verschijnt op het doek, en springt blokje voor blokje in de tweede scène, de ahornsiroop volgt al rap. *Geluid van het machinale kneden.

Scène 3. Handen. Mensenhanden. Pakken het nu nog wat brokkelige deeg uit de kom en kneden het kneden het kneden het. (Water kan worden toegevoegd als het deeg te droog is.) *Zomp, stomp, ngh, pats, en geklater van een beetje water

Scène 4. De in het verhaal nu zeer aan elkaar verbonden cast wordt in gelijke delen opgedeeld en gekneed tot een twintigtal hoopjes, die bedekt met wat keukenfolie een uur in de koelkast gaan avonturieren. *Geluiden van voetstappen, vuistslagen, wapengekletter en kussen uit de koelkast.

Scène 5. De oven. 180 graden Celsius. Een bakplaat. Bakpapier op de bakplaat. De 20 hoopjes kleefkoekencast. Verdeeld over het bakpapier met wat tussenruimte. De bakplaat schuift in de oven. 
*Sissende geluiden van warmte en bactiviteit.

Scène 6. 12 minuten later. De bakplaat uit de oven. De hoopjes zijn koeken geworden. Heet nog. Laten afkoelen. *Geluid van ijs dat breekt

Scène 7. De hereniging van de hoofdpersonen in de mond. Lekker. BAM! Nieuwe lievelingskoeken. Een kaskraker. *Applaus en lovend oeh- en ah-geroep


Doei!

Reacties

Popiejopie posts

Vegan aardbeienslof uit Glanerbrug

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Het simpelste en snelste recept voor veganistische smeerkaas ooit.