Bloemkoolsoep met grove mosterd

Hoi! 

Soep op hete dagen glijdt goed in warme magen. Al klinkt een goedbedoeld advies nog zo raar, als het rijmt dan is het waar.

Ik maak deze soep vanwege een impulsaankoop. Dat zit zo namelijk, we reden op een over-hete middag langs het tuincentrum en er stonden echt maar vier auto's op de parkeerplaats dus ik riep gelijk: "ho, stop, halt, dáár is het rustig, we gaan naar binnen!" Over impulsen gesproken.

We hadden niks nodig. We hebben nooit iets nodig. We hebben alles al. Ja nou ja, behalve wereldvrede. Daar kan iedereen nog wel flink wat eenheden van gebruiken denk ik. Maar ja, dat ligt niet bij een tuincentrum in de schappen. Het groeit voor zover ik heb kunnen zien ook niet in één van hun plantenpotten en bij navraag bleek dat ze ook geenszins van plan waren dit in de nabije toekomst te gaan kweken. Wel hadden ze een mooi sproei-opzetstukje voor onze gieter. Ja we bleken toch iets nodig te hebben, wist ik veel.

Voor de rest liepen we wat rond, zaten in tuinstoelen, bekeken ornamenten, heerlijk die ornamenten in een tuincentrum, ik kan daar van genieten. Aardewerken teckels van twee meter lang waar je dan op kunt zitten, reusachtige plantenpotten met het gezicht van Boeddha waar een palmboom in past. Beelden van ooievaars en reigers op ware grootte.

Oh dat doet me denken aan vrienden die hun tuin lieten verbouwen. Ze wilden een moestuin, gras, bloemen, planten, bomen. "Nee nee," had één van de optionele tuinarchitecten gezegd, geloof me, u wilt geen moestuin, gras, bloemen, planten en bomen. U wilt een betegelde tuin met twee prominente ornamenten. Wel zo makkelijk in het onderhoud." Deze tuinpersoon heeft de opdracht destijds niet gekregen en de groentes, grassen, bloemen, planten en bomen tieren welig in betreffende tuin.

Mijn impulsaankoop? Vier borden: twee platte, twee diepe, elk in een andere knalkleur. Die moeten op de foto. De soep van vandaag is weer eens lekker puur, lekker lekker en ook puur bedoeld om mijn impulsaankopen te showen. Daar gaan we. Voor vier borden soep.

Ingrediënten:

- 1 ui, gesnipperd

- 400 gram bloemkoolroosjes

- 2 plantaardige bouillonblokjes

- 2 eetlepels grove mosterd

- nootmuskaat

- zwarte peper

- (zee)zout

- olijfolie om in te bakken


Hoe maak je de soep? Nou, zo:

1. Fruit de gesnipperde ui in een a twee eetlepels hete olijfolie.

2. Bak de bloemkoolroosjes op hoog vuur even drie minuten al roerend mee met de ui.

3. Voeg 1 liter water, twee bouillonblokjes en één eetlepel mosterd toe aan de bloemkool en roer alles goed door. Breng aan de kook en laat minimaal een kwartier pruttelen op een lager vuurtje.

Ik twijfelde over het pureren van deze soep bij de aanblik van deze goudkleurige showgirl in de pan. Had deze stralende schoonheid mijn nieuwe borden niet nog beter doen uitkomen? Jawel. Maar als het te warm is om te kauwen kun je er beter de staafmixer in houden. Al klinkt een welgemeend advies nog zo raar, als het rijmt is het waar. 

4. Pureer de soep en roer er daarna nog een eetlepel grove mosterd door.

5. Maak de soep helemaal af door toevoeging van nootmuskaat, peper en zout naar smaak.

Doei!


Reacties

Een reactie posten

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

Vegan aardappelgratin met rozemarijn, sjalotjes, knoflook en nootmuskaat

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.