Appel-limoen cakejes met palmsuiker en kokosrasp


Hoi! De appels in de tuin zijn rijp. In de keuken wordt een Indonesische rijsttafel voorbereid. Ook een toetje hoort daarbij.  

Dit cakeje is gemaakt met appel en limoen, gula djawa en kokos. De hartig pittige smaken van de hoofdgerechten vloeien heel soepel over in de zoete ervaring van deze Insulindetaartjes.

’... van 't prachtig rijk van Insulinde dat zich daar slingert om den evenaar, als een gordel van smaragd...' (Multatuli in de Max Havelaar)



Het groen van de smaragd wordt in deze taartjes vertegenwoordigd door de limoen. Je ziet daar verder weinig van maar soms, of regelmatig, zelfs misschien ook vaak, is een idee erachter ook al voldoende voor het begrip van een recept. In mijn geval. Dat maakt ook dat ik dingen weg kan laten of om kan koken. 

De droge bestanddelen van het beslag:

- 175 gram cakemeel
- 1 theelepel (zakje) baking soda
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snuf zout
Voor in de natte bak:
- 2 appels
- 1 (biologische) limoen
- 50 gram gula djawa (palmsuiker), wat verkruimeld of kleiner gemaakt
- havermelk (of andere plantaardige melk)
- 1 eetlepel gekonfijte citroenrasp
- 75 gram kokosolie met kokossmaak
- 3 grote eetlepels kokosrasp
Voor erop:
- een bus plantaardige slagroom, ook wel 'plantaardig zuivel alternatief topping'

Het recept:
1. Verwarm de oven voor naar 180 graden.
2. Meng alle droge bestanddelen goed met elkaar en met een garde. Haal de garde na afloop uit de kom. Duh.
3. Schil de appels en pureer ze samen met het sap van één limoen en de 50 gram gula djawa.
4. Vul de appellimoenpulp aan met havermelk tot je in totaal 250 milliliter vocht hebt. Roer de gekonfijte citroenrasp er heel goed door. 
5. Smelt de kokosolie en mix haar goed door het appellimoenmengsel heen. 
6. Voeg droog en nat al mengend samen en klop er een mooi beslag van. Spatel er drie eetlepels (met een bergje) kokosrasp doorheen.
7. Vul 12 papieren cupcakevormpjes in een muffinbakvorm met het beslag.
8. Zet de cakejes zo'n dertig minuten in de oven. Haal ze eruit en laat ze afkoelen, eerst in het bakblik, daarna het liefst op een rooster.
9. Wanneer de cakejes helemaal afgekoeld zijn serveer je ze met of zonder een toef slagroom.

Pas op je vingers, je eet ze er zo bij op!


Doei!

* Rijpe appels aan de boom in de tuin en een Indonesisch geïnspireerde rijsttafel in het vooruitzicht waarbij ook toetjes geserveerd gaan worden in ogenschouw nemend breng ik je vandaag het recept voor Insulindetaartjes

Dit was de  oorspronkelijke beginzin van het recept, maar die is wat taaier om te lezen, beetje Multatulitraag voor de snelle wereld van nu misschien. Ik wilde hem niet verloren laten gaan. Op het einde van het bericht staat ie wel leuk toch?

Reacties

Popiejopie posts

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Parelcouscous met basilicumpasta, bofkipburgers en ovengegaarde bloemkoolroosjes

Vegan aardbeienslof uit Glanerbrug