Plaattaart met courgette, tomaat en een stroperig balsamicosausje



Hoi! Soms denk ik heel diep na over wat ik nou echt echt écht wil in het leven en iedere keer komt daar weer een ander antwoord uit. Soms is het frisse lucht, op een andere dag wereldvrede en laatst was het plaattaart. Als iets mijn dag zin geeft en het is ook nog binnen handbereik, dan pak ik het aan, direct. Als ik niet te lui ben. Of als ik niet toevallig net zin heb in zinloosheid. Of niet op de juiste plek ben. Of iets anders. Yolo.

Maar daar ging ik hoor, bladerdeeg ontdooien, courgettes en tomaten in plakken snijden, de oven op 200°C en nadenken over deegbedekking en taarttopping. Het werd ongelooflijk zinvol smikkelen uiteindelijk, #dankbaar #mijnlevenheeftzin.

Ook als je plaattaart niet per se koppelt aan zingeving is dit recept een aanrader trouwens. 

Ingrediënten voor twee personen (als volledige maaltijd):

- 5 plakjes vegan bladerdeeg, ontdooid
- 1 courgette, gewassen en in plakken gesneden
- 2 tomaten, gewassen en in plakken
Voor de bodembedekker:
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels vegan mayonaise
- nootmuskaat naar smaak
- zout naar smaak
Voor de topping:
- de naaldjes van een tak verse rozemarijn
- 1 teen knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 1 klein uitje, in ringen gesneden
- 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- 1 theelepel agavesiroop
- 4 eetlepels water
- zout naar smaak

Bereidingswijze:

1. Verwarm de elektrische oven voor op 200°C.

2. Gril de plakken courgette in de grillpan.



3. Leg bakpapier op de bakplaat. Vorm van vier hele en twee halve plakken bladerdeeg een rechthoek op de plaat. Druk en plak de randen van de plakken goed aan elkaar. Maak van de hele buitenrand een opstaande rand. Prik gaatjes in het deeg en zet 7 minuten lang in de voorverwarmde oven.


4. Roer alle ingrediënten van de bodembedekker goed door elkaar (mayo, edelgist, nootmuskaat, zout).

5. Haal de bakplaat met plaattaartbodem uit de oven en besmeer de bodem met de bedekker. Verdeel de plakken courgette en tomaat over de taart. Schuif de bakplaat met de taart in de oven en laat 10 a 15 minuten bakken.



6. Verhit intussen de olijfolie in een pan en frituur knoflook en rozemarijn eventjes tot de knoflook goudgeel ziet.


 
7. Fruit de uienringetjes even goed mee. Blus knoflook ui en rozemarijn af met de balsamico, voeg al roerend water en agavesiroop toe en laat de saus zachtjes pruttelend een beetje indikken. Voeg zout naar smaak toe.



8. Haal de plaattaart uit de oven, drip de saus eroverheen en serveer!


Doei!






Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Komkommertijd. Twee aardappelsalades, twee dressings, één tzatziki. Slank. Voor bij de barbecue.