Vegan aardappelgratin met rozemarijn, sjalotjes, knoflook en nootmuskaatHoi! Gratineren kun je leren! Dat is het motto van dit recept. Mooi motto hè? Misschien maak ik er wel mijn tijdelijke levensmotto van.  

Af en toe moet je van motto veranderen vind ik wel. Anders roest je motto vast en blijkt het opeens een motto uit lang vervlogen tijden te zijn. Zoals "Vlees mevrouw, u weet best waarom". Of "Rook verstandig" en "Met melk meer mans". Dat zijn voor mij echt oudjes, qua levensmotto's.

Ja, ik verander mijn huidige motto "Wat een feest" nu tijdelijk in "Gratineren kun je leren." Wat voor de meeste mensen wel een waar motto is denk ik, gratineren kun je zeker leren. Waarvan acte in de nu volgende bereidingswijze voor vegan aardappelgratin.

Het recept voor twee personen.

Ingrediënten:

-    500 gram krieltjes

-    2 tenen knoflook, geperst of geplet

-    2 sjalotjes, gesnipperd

-    (verse tak) rozemarijn naar smaak

-    250 milliliter sojaroom

-    2 eetlepels edelgistvlokken (het kan ook zonder maar ik vind mét lekkerder)

-    nootmuskaat naar smaak

-    vers gemalen peper en zout naar smaak

-    paneermeel

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Wachten: 40 minuten

Bereidingswijze:

1.Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de krieltjes net niet gaar (zo'n minuut of 14).

2. Doe de knoflook, sjalotjes, (tak) rozemarijn en versgemalen peper en zout naar smaak in een pannetje en schenk de sojaroom erbij. Breng aan de kook, haal gelijk van het vuur en laat even staan om de smaken op elkaar in te laten werken.3. Giet de krieltjes af, schil ze en snijd ze in plakjes. 

4. Roer 2 eetlepels edelgistvlokken en nootmuskaat naar smaak door de sojaroom en schep ook de aardappelschijfjes erdoorheen.

5. Giet alles in een ovenschaal. Verdeel een gelijkmatig laagje paneermeel over de aardappelschotel en zet in de oven.

6. Zet de oven na 30 minuten hoger: op 220 graden en haal de aardappelgratin tien minuten daarna uit de oven. Heb je toevallig nog een mooi groen vers kruidje staan? Peterselie bijvoorbeeld!? Mooi man! Gratis garneren die gratin met je kruidje uit tuin of vensterbank!
7. Serveer met een vegan schnitzel, spruitjes en een paprikasalade. Of met hele andere dingen, maakt mij niet uit, ik geef slechts een suggestie hier.
Doei!


Reacties

Popiejopie posts

Hartige soesjes gevuld met kikkererwtenmousse

De beste friet zuurvlees ooit! Maar dan veganistisch.

Plantaardige babi pangang van vegan stooflapjes: soja pangang