Posts

Patatas non bravas

Afbeelding
Hoi! Patatas non bravas maakte ik. Ik vergat er peper door te doen. Eigenlijk was de enige smaakmaker die ik gebruikte naast ui, knoflook en zout: laos. Niet heel bravas nee. Wel heel fijn als je eet samen met mensen die niet zo goed tegen pittig kunnen, of met kleine kinderen wier maagjes nog niet zo goed bestand zijn tegen felle peperaanvallen.

Bovendien sneed ik de aardappels ook nog eens in vrij gelijke nette kleine blokjes. Dat hoort ook niet hè, bij patatas bravas, dat zijn eigenlijk altijd van die ongelijke, rommelige, nonchalante kom-snij-even-snel-wat-aardappelen-we-hebben-onverwacht-bezoek stukken aardappel waar die, normaalgesproken pittige, tomatensalsa dan overheen gaat.


Patatas non bravas dus. Heel simpel, duurt wel lang, want de rauwe aardappels gaan zo, hop, in de oven, bravo, nietwaar?!


Ingrediënten:
- 750 gram aardappels in kleine blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie om in te bakken
- 2 uien in snippers
- 3 tenen knoflook in snippers
- paar flinke snuffen gemale…

Mac 'n lentilscheese, macaroni met linzenkaas

Afbeelding
Hoi! "Het doet me hier echt aan Beaufort denken!" of "Krijg je hier ook van die La Laguna vibes?" Altijd als mijn man en ik op vakantie zijn spreken we zo'n honderd keer per dag uit op welke stad, plek, berg, kust, op welk bos, meer, op wat dan ook dat betreffende iets lijkt. We zeggen dan ook altijd sorry tegen elkaar. Sorry dat ik wéér aan het vergelijken ben, dat deze stad niet gewoon haarzelf mag zijn, dat dit meer niet gewoon zijn eigen kringen mag rimpelen.


Het lijkt of alle vakanties en uitstapjes overal altijd tegelijkertijd aanwezig zijn op vakantie. Tijd en ruimte bestaan niet meer. Als we in Rome lopen komen we Trier tegen, aan een Spaanse rotskust zien we de Noorse fjorden, de miljoen miljard kerken die we bezichtigd hebben vloeien ineen in de kerk waarin we op dat moment rondkijken en het uitzicht vanuit ons huisje in Wales lijkt verdacht veel op die ene berg in de Duitse Harz.

Toen we afgelopen week op vakantie waren en afspraken dat we geen sorr…

Doriendang van jong jackfruit gestoofd in kokosmelk

Afbeelding
Hoi! Omdat de definitie van rendang niet eenduidig is, ze varieert van in kokosmelk gestoofd rundvlees en een plaats op Bali tot rundvlees in een donkere ketjapsaus, heb ik maar gewoon wat dingen laten sudderen in kokosmelk en Aziatisch aandoende kruiden en specerijen en noem ik het gerecht heel vrij: Doriendang. Ik hoop dat dat oké is en ik hiermee niemand tegen de borst stuit.

Drie keer het woord rundvlees in mijn vegan blog noemen voelt blasfemisch, dus daarmee hou ik nu op. Vanaf nu noem ik het woord nul maal. Zo stuit ik in ieder geval mezelf niet meer tegen de borst. Auw.

Doriendang heb ik niet kunnen terugvinden als plaatsnaam. Ook niet als gerecht. Wel schijnt er iemand te bestaan met de naan Dorien Dang. Mijn doriendang heeft de volgende ingrediënten, daar hoeven geen misverstanden over te ontstaan:

Voor de easy boemboepasta:
- 1/2 theelepel gemalen kurkuma
- 1/2 theelepel gemalen laos
- 1/2 theelepel gemalen citroengras
- 1/2 theelepel gemalen koreander
- 1/2 theelepel gema…