Aardappelpannetje met vegan spekjes

aardappelpannetje

Op een mooie dag in de herfst

Hoi! Ik fietste door een sprookjesland naar kantoor. Ik werkte, pauzeerde, werkte, dronk koffie, werkte, babbelde wat met deze en gene, werkte, haalde mijn man op uit de kroeg en fietste samen met hem terug naar huis langs dezelfde sprookjespaadjes als op de heenweg.

Dat ik mijn man op een maandag uit de kroeg moest plukken klinkt alarmerender dan het is. Hij keek daar naar wielrennen met een vriendin en een kop thee. Dan valt alles weer mee.

Door de mistige en frisse zonochtend, de herfstig bruine kroeg en het frisje dat sinds een paar dagen weer onzomers in ons huis is gekropen kreeg ik een herfstvakantiegevoel.

Door de herfst geïnspireerd Duits aardappelpannetje

Wij bivakkeren in de herfst regelmatig bij onze oosterburen in een huisje in een sprookjesbossengebied. Daarom riep dat herfstvakantiegevoel de geuren en smaken van zo’n typisch Duits aardappelpannetje met spekjes en zo in me op. Het woord watertanden komt ook in me op. Mooi raar woord, watertanden, zeker als je er iets zelfstandigs van maakt.

Dit pannetje is makkelijk te maken, het is een basisrecept waar je ontzettend mee kunt variëren, het is uiteraard volledig vriendelijk voor dieren, en zo lekker dat mijn man me vroeg het recept tóch even uit te werken. Omdat ik dit van te voren niet van plan was heb ik maar één foto. Maar daar heb ik wat op gevonden zoals je ziet.

aardappelpannetje

Ingrediënten:

Voor twee personen:
– 450 voorgekookte aardappelpartjes
– 2 portobello champignons
– 1 ui
– 1 a 2 tenen knoflook
– verse peper naar smaak
– 100 gram vegan spekreepjes (ik vond ze bij de vleeswaren in de ah)
– zonnebloemolie en/of olijfolie

Bereidingswijze aardappelpannetje:

Hoe maak je het? Zoals je zelf wil. Ik maakte het in twee verschillende bakpannen, als volgt:

1. Verhit een flinke klots zonnebloemolie (of olijfolie) in een pan en verwarm de aardappelpartjes op hoog vuur met een deksel op de pan gedurende drie minuten. Zet het vuur lager, haal het deksel van de pan en blijf de aardappelpartjes, af en toe omscheppend, bakken.
2. Snijd ui en knoflook klein en fijn en verhit olie in een andere pan.
3. Fruit ui en knoflook in de nieuwe pan. Snijd ondertussen de peper heel fijn en de portobello’s in plakjes.
4. Voeg peper en paddestoelen bij ui en knoflook en bak alles op middelhoog vuur een paar minuten al roerend goed door.
5. Doe de spekreepjes erbij en bak de boel nog een paar minuten. Vergeet al die tijd niet om af en toe de aardappels om te scheppen trouwens. Ja nu hoeft het niet meer eigenlijk, alles is al klaar.
6. Strooi desgewenst nog met wat zwarte peper en zeezout en je Kartoffelpfanne is af!

aardappelpannetje

Ik serveerde er een goed gevulde salade bij. En vegan mayo. Natuurlijk. Zo’n aardappelpannetje is voor mij gewoon een excuus om mayonaise te eten. Bijna alles is voor mij een excuus om mayonaise te eten. Dus dan weten we dat ook weer. Eet smakelijk.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven