Aardappels, vlees en groente: geglazuurde bospeen met veganistische steaks.

Hoi! Ik heb pauze. Dus ik loop even naar de EkoPlaza, die is hier om de hoek bij mijn werk. Soms doe ik dat, daar wat dingen kopen. Niet te vaak, je kunt vredelievende intenties zo duur maken als je zelf wil. Ik red me doorgaans heel goed met de supermarkt.

Haha ik heb steaks gekocht! Gemaakt van seitan weliswaar. Seitan. Laatst was ik bij het etablissement Baking Friends aan de Zuiderhagen te Enschede. Die Friends zijn vegaanvriendelijk dus ik eet daar wel eens een soepje of een shoarmaschotel. Een van de twee bakkende vrienden vertelde me over zijn avonturen met zelf seitan maken, in grote hoeveelheden, voor zijn Baking toko. In het Duits ging dat. Iets met 10 kilogram bloem 14 keer wassen, ik begreep er pas echt wat van toen ik het later opzocht, had ook een beetje met de taalbarrière te maken denk ik. Bloem wassen, ja haha, dacht ik. Maar wat een werk, zelf seitan maken! Vandaag geen zin in. Kant en klare steaks dus. In de aanbieding, twee stuks voor een euro of vijf. Qua prijs net echt.

Ingrediënten van vandaags gerecht zijn onderaan te vinden!

Mijn man schrapt bospeentjes. Hij houdt van schrappen. Nu gaat ie aardappels schillen. Zo wordt het koken voor mij lekker makkelijk. Alles kant en klaar.   Ik maak even een closeup van de seitansteaks. Fascinerend, het lijken net twee natte boterhamhelften:  

  Ok de wortels gaan op het vuur in een laag water.  Ik kook ze vijf minuten. Mijn wederboterhamhelft heeft ze heel gelaten, dat vind ik leuk dus ik laat het zo.   

  De aardappels worden gekookt tot ze lekker gaar zijn. Ja het wordt gewoon aardappeltjes, vlees en groenten, de maaltijd. Mag ook wel eens. Maaltijd, slaat dat op het malen van de tanden? Nee, ik lees dat maal gewoon eten is en maaltijd tijdstip van eten. Tenzij je echt bedoelt dat het tijd is om iets te malen natuurlijk, in de zin van “ja jongens, het is maaltijd!”  en dat je dan de koffiebonen door zo’n molen jast. Of dat je vindt dat het nu echt tijd is om te piekeren. Op het strand onder een palmboom bijvoorbeeld. Echte maaltijd.   Mijn peentjes hebben vijf minuten gekookt dus ik haal ze van ‘t fornuis en giet ze af. Bakpan opheten, olijfolie erin, wortels erbij, even op hoog vuur laten poedelen. Dan knijp ik boven de penen een halve sinaasappel uit. Zet het vuur middelhoog, strooi er stukjes verse gember (ach poeder mag ook hoor), twee theelepels rietsuiker, wat kaneel, kurkuma en cayennepeper overheen en laat onder af en toe omscheppen een en ander lekker glazuren.    Ik laat de grillpan heet worden en grill die steaks, zonder de saus, met een beetje olie, vijf minuten aan elke kant, zoals het advies op de verpakking ook luidt. Kijk mij eens raad van een ander opvolgen in de keuken! Een unicumpje hoor! Die zogenaamde saus doe ik in een steelpannetje.   

Flink aangegrild? Vuur laag.   Steelpannetje seitanvocht aan kook brengen, sap andere sinaasappelhelft erdoor knijpen, plakje ontbijtkoek er doorheen verkruimelen, wat extra water, zout en een kneup curry toevoegen. Al garderend opwarmen. Saus! Voor het opdienen nog wat zout over de worteltjes. Het is een lekker zoet bijgerecht geworden. Kijk mijn bord:

  De tamari steaks van seitan waren van het merk Bertyn:  

  Ach ja die steaks, het ziet er in ieder geval uit als vlees. Ik gebruik zelden vleesvervangers omdat ik vind dat je vlees helemaal niet hoeft te vervangen. Ik sta nog steeds achter die mening. Leuk zo’n steak voor een keertje. Maar zeker geen noodzaak.  

  De steak smaakt een beetje als een wat sponsachtige, hele malse, draadjesvleesachtige biefstuk. Lekker zout wel. Ik denk wel dat seitan beter in stukjes ergens doorheen gemengd kan worden. Zo’n groot op zichzelf staand stuk “vlees” van seitan hoeft niet zo heel nodig van mij.   Maar probeer het vooral zelf eens uit, of ga binnenkort eens naar IKEA, proeven of die veganistische vleesballetjes te pruimen zijn!   

Doei!   Ingrediënten voor één echtpaar:
2 tamari steaks van seitan (Bertyn)
1 halve kilogram aardappels (of wat jij genoeg vindt voor twee personen)
1 bos bospeen
1 doormidden gesneden sinaasappel
1 stukje verse gember
1 plakje ontbijtkoek
kurkuma
cayennepeper
kaneel
zout
olijfolie
curry
(riet)suiker    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven