Aardappelsalade en tzatziki.

aardappelsalade

Komkommertijd

Hoi! In een vorige bericht beloofde ik komkommer. Als ik komkommer beloof dan zal de wereld komkommer van me krijgen. Ben benieuwd naar de symptomen. Een lange groene neus met een waterige binnenkant? Klinkt als een flinke verkoudheid. Hoe besmettelijk is het eigenlijk, als je het via deze wereldwijde wirwar gewoon kunt oplopen door het lezen van een blogbericht?

Aardappelsalade en tzatziki

Met al dat barbecueweer van de laatste tijd kwam het er van hoor. Ik maakte eindelijk een aardappelsalade. Wat zeg ik? Eén aardappelsalade? Ik maakte er maar liefst twee zeg, hallo hoor, eindelijk! Het heeft 368 blogberichten mogen duren dus dan kunnen het er ook wel twee zijn, me dunkt. Ik gooi er ook nog een simpele tzatziki tegenaan voor de verzachting van het lange wachten. En vanwege de komkommer natuurlijk. Drie recepten in één. Daar gaan we dan.

aardappelsalade

Aardappelsalade met slanke bieslookdressing

Ja ook dat nog, slank. Slank is de dressing. Is dat niet mooi? Voor een lekkere zwembroekbody straks aan het water of voor je Franse chaletje. Voor strakke billen in die afritsbroek op je bedwongen bergtop. Of zodat je weer in je lievelingszomerjurkje past. Of je koopt een nieuw jurkje. Dat kan ook altijd.

Ingrediënten aardappelsalade met slanke bieslookdressing:

Ingrediënten voor de dressing:
– 5 eetlepels sojayoghurt
– 20 gram verse bieslook
– 1 eetlepel citroensap
– 1 eetlepel olijfolie
– 1/2 theelepel zout
– 1 flinke snuf nootmuskaat
– 2 eetlepels edelgistvlokken
Ingrediënten die de dressing kunnen dragen:
– 800 gram gekookte vastkokende aardappels, afgekoeld en in stukjes of schijfjes gesneden
– 1 komkommerin stukjes gesneden
– een paprika, in stukjes gesneden
– 1 flinke handvol zilveruitjes, meer of minder naar je eigen smaak
– gepaneerde nepkip*, gebakken en in stukken gesneden en bij wijze van croutons over de salade gestrooid nadat alle andere ingrediënten gemengd zijn met elkaar en de dressing.
*Ik gebruik SoFine SoChicken Sticks, maar het kan met elke schnitzelachtige kipvervanger.

Bereiding:

Nou ja zo lukt het wel hé, qua bereidingswijze? Voor de dressing meng je de genoemde ingrediënten goed. Die dressing roer je door de rest behalve de nepkip. En die kip gaat er dan als laatste overheen. En dat smaakt dan ongeveer zo:

aardappelsalade

Oh nee wacht, niet iedereen kan proeven vanaf een foto, dat vergeet ik wel eens, sorry!

Aardappelsalade Italiaanse stijl, met slanke pesto-achtige dressing

Wacht, wat!? Alweer een slanke dressing?! Nee man! Dadelijk liggen jullie allemaal graatmager aan dat zwembad. Komen bezorgde obers jullie extra porties brengen. Schuiven familieleden de grootste stukken taart naar jullie toe. En dat allemaal door mijn slanke dressings. Sorry boys. En girls.

aardappelsalade

Ingrediënten Italiaanse stijl aardappelsalade:

Ingrediënten voor de dressing:
– 11 gram verse basilicumblaadjes (ik woog mijn handvol basilicum speciaal voor jullie, lief hè? Ik woog mijn hand ook. Wanneer ik mijn hand ontspannen op mijn digitale keukenweegschaal laat rusten weegt ze rond de 600 gram. Best leuk om te weten hè? Je hebt er verder niets aan. Het gaat hier trouwens over mijn rechterhand.)
– 5 eetlepels heet water uit de waterkoker
– 1 flinke theelepel of een half blokje plantaardige bouillon (of meer als je het zouter wil)
– 2 eetlepels edelgist
Saladebestanddelen:
– 900 gram gekookte vastkokende aardappels, afgekoeld en in stukjes of schijfjes gesneden
– een paprika, in stukjes gesneden
– een paar cherrytomaatjes, bijvoorbeeld 7, of 5, of misschien wel 12, in partjes gesneden
– 4 of 5 of meer of minder eetlepels julienne gesneden zongedroogde tomaatjes uit de olie
– een half potje artisjokkenhartjes, in stukjes gebroken, snik
– kappertjes naar smaak, pas op, geen haarlakjes toelaten, kappertjes of geen kappertjes, haarlak moet je niet door je salade spuiten
– zwarte peper en (zee)zout naar smaak

Bereiding:

Ga je gang, stamp en wrijf de dressingbestanddelen in de vijzel. Meng de dressing met de rest en hopsasa, een salade, hopsasalade.

aardappelsalade

Tzatziki


Sojayoghurt, komkommer en knoflook. Veel meer is het niet. Ja nog wat citroensap en peper en zout.

Ingrediënten:

– 1,5 komkommer, gewassen, door de rasp van mijn keukenmachine gehaald en bestrooid met zout goed lang uitgelekt in een zeef
– 269 gram sojayoghurt
– 3 tenen knoflook, zeer fijn gesneden
– 1 eetlepel citroensap
– zwarte peper en himalayazout, allebei uit zo’n molentje, naar je eigen smaak en goeddunken

tzatziki

Door elkaar roeren en de smaken laten intrekken. Smaakt super lekker bij die vegan biefstuk die onlangs zijn intrede in de wereld maakte. Alsof je bifteki bij de Griek eet! Die biefstuk grilde ik in stukjes op spiesjes op de barbecue, souvlakig hè?

Links falafelballetje, midden kipstuckjes, rechts biefstukjes

Doei!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven