Met Cranberries en chocolate chips!
Hoi! Amaretto-cupcakes. Kerstcupcakes waarvan je zeker ook prima tijdens de rest van winter, maar ook in lente, zomer en herfst kunt smikkelen? Jawel hoor, ik heb ze voor je, ze zijn gewoon hier. Nu. In deze woorden in dit recept. Je kunt ze a la nouvelle cuisine serveren na bijvoorbeeld een exquise veelgangen kerstdiner. In dat geval poeier je ze af met suiker, leg je er een paar gedroogde veenbesjes bovenop en flankeer je het chic op een veel te groot wit bord met een blaadje of twee verse basilicum. Zoals op de foto ja, zoals op de foto.
Knaagdiercakes of musjesmuffins
De fotoshoot voor dit receptverhaal werd door de kat vakkundig genegeerd vanaf de bank. Alsook de cupcakes zelf. De kat wil liever knaagdiercakes of musjesmuffins. Die maak ik niet. Of chocoladecake, daar is de kat ook dol op. Daar heeft ze wel eens op gejaagd. Met succes ook. Voor haar, niet voor ons. Wij hadden geen chocoladecake meer. Van fotoshoots die niet om haarzelf draaien is ze verder niet gecharmeerd. Kom, dan gaan we cupcakes maken met een kruidige en kerstachtige wintertwist die ook goed te hachelen zijn in de zomer.
Je kunt de kleine smultaartjes ook gewoon zo uit het vuistje eten, dat is makkelijk als je ze bijvoorbeeld mee wilt nemen tijdens een wandeling of voor bij het klootschieten. Servetten erbij, uitdelen maar en happen in die kerstgebakjes.
Hier zijn de ingrediënten voor twaalf amaretto-cupcakes:
Droge ingrediënten voor het beslag:
– 175 gram bloem
– 50 gram rietsuiker
– 1 theelepel of zakje baking soda
– 1 snuf zout
– 2 theelepels gemalen kaneel
– 2 snuffen gemalen kruidnagel
Natte ingrediënten voor het beslag:
– 150 milliliter amandelmelk (of andere plantaardige melk)
– 70 milliliter amaretto
– 70 gram gesmolten plantaardig margarine
– 1 eetlepel appelazijn
Toevoegingen aan het voltooide beslag:
– 30 gram gedroogde cranberries
– 20 gram bakvaste chocolate chips (te vinden in het bakschap van de supermarkt) of cacaonibs
Bereidingswijze amaretto-cupcakes:
1. Verwarm de elektrische oven voor naar 180°C.
2. Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een kom.
3. Meng alle natte ingrediënten goed door elkaar in een andere kom.
4. Meng droge en natte ingrediënten goed door elkaar in een van hun kommen.
5. Roer de gedroogde cranberries en chocolate chips door het voltooide beslag.
6. Vul 12 papieren cupcakevormpjes die in een cupcakebakvorm zijn gestoken met het beslag.
7. Bak de cupcakes in ongeveer 25 minuten lekker bruin in de oven.
8. Laat ze even afkoelen, maak er een chic dessert van of deel ze uit met een servetje erbij.
9. Mjam!
Doei!