Appelcrumble uit Glanerbrug

Appelcrumble met appels uit eigen tuin

Direct naar het recept

Ja hoi! Thuis van vakantie en de appelboom hangt vol mooie groene appeltjes. Ik weet niet wat voor appels, maar groen dus en ze smaken friszuur. Niet wrang, daarvoor was ik bang: zo’n trekkertje in je wang, gewoon een lekker appeltje uit de hand (minigedicht tussen de regels door). Ze zijn nog lekkerder met wat korreltjes suiker en wat gemalen kaneel, om van te smikkelen en smullen in een appeltaart of gewoonweg superbe onder een laag zoetknapperige kruimels van deeg en pecannoten. Jawel, een echte Glanerbrugse appelcrumble.

Zo gezegd zo gemaakt. Ik filmde één en ander, kun je mooi meekijken hoe ik dat zeer versneld doe, zo’n applecrumble in elkaar draaien. De link naar de video vind je terug onder het recept.

Nou ja, wat valt er verder nog te zeggen. Ik ben eigenlijk wel weer een beetje uitgepraat. Mijn stemming is nog steeds: vakantie. Eerlijk gezegd ben ik van plan om in die stemming te blijven ook. Dus ja, net zoveel koken, bakken, filmen, schrijven, fotograferen, bloggen dat het nog steeds als vakantie voelt. Zo ga ik dat aanpakken. En wat dat betreft is die grens nu wel bereikt, zeker als je bedenkt dat ik het recept nu nog moet uitwerken. Hier komt het recept, voel de vakantie erin!

Doei!

Appelcrumble uit Glanerbrug

Course: gebakCuisine: GlanerbEngelsDifficulty: super easy
Hoeveelheid

4

grote porties
Voorbereidingstijd: +/- 1 jaar groeien vd appels

30

minutes
Baktijd

45

minutes
Total time

1

hour 

15

minutes

Ingrediënten

  • Voor de vulling:
  • 4 appels

  • 2 theelepels kaneel

  • 1 theelepel kardemom

  • 1 snuf gemalen kruidnagel

  • een handje rozijnen

  • sap van een citroen (mag ook minder sap zijn als je het minder zuur wilt hebben)

  • Als je dat lekker vindt kun je ook twee eetlepels van je favoriete likeur, schnaps, whiskey etc. toevoegen

  • 25 gram suiker

  • Voor de kruimels:
  • 1 theelepel pittige speculaaskruiden

  • een hand vol pecannoten

  • 50 gram bloem

  • 50 gram havermout

  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker

  • 40 gram plantaardige margarine (en nog een beetje extra om de ovenschaal mee in te vetten)

  • Voor erbij (optioneel):
  • een spuitbus vegan slagroom en/of vegan vanille-ijs

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 150°C
  • Meng 4  in stukjes gesneden appels met 2 tl kaneel, een snuf kardemom en kruidnagel, een handvol rozijnen, sap van een citroen en 25 g suiker. Verdeel over de bodem van een ingevette ovenschaal. Voeg 2 eetlepels van je favoriete sterke drank toe als je dat leuk en lekker vindt.
  • Hak een handvol pecannoten grof, meng met 1 tl pittige speculaaskruiden.
  • Kneed kruimels van de pecannoten, 50 gram bloem, 50 g havermout, 3 el bruine basterdsuiker en 40 g boter.
  • Verdeel de kruimels over de appelstukjes in de ovenschaal.
  • Bak in 45 minuten warm en knapperig, serveer warm, eventueel met slagroom en/of een bollteje vanille-ijs.

Video

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven