Asperges, courgette, kikkererwten en olijven

Hoi! Ik vond asperges langs de kant van de weg, witte asperges, het is er de tijd van het jaar weer voor. Mensen gaan op voorjaarsvakantie en laten hun asperges gewoon op straat of vastgebonden aan een boom achter. Treurig. Nou ik heb een bosje van dat witte gouden retriever spul mee naar huis genomen hoor. Ik zal ze koesteren.   – 500 gram verse witte asperges, geschild en ontvoet – 1 courgette – 1 handje ongezouten pinda’s – 1 eetlepel kokosolie – 2 eeetlepels edelgistvlokken – 1 ui, gesnipperd – 1 teen knoflook, gesnipperd – zout – nootmuskaat   Gezinsgenoot Courgette kon het gelijk erg goed vinden met de hippe jonge aspergedames. De modegevoelige copycat imiteert graag dus al gauw was Courgette in haar lengte verdeeld in een aantal aspergevormige staken. Samen speelden ze ovenschoteltje en ik ben de beroerdste niet, ik verwarmde de oven voor naar 180 graden en maakte een mooie smaaksprei om over hun ovenschotelhut te spannen. Hiertoe vijzelde ik losjes alle hierboven genoemde bestanddelen, behalve de courgettes en de asperges.

De sprei ging over de spelende groentevriendinnen en de schotel ging in de oven.

Na een minuut of tien dacht ik: hé, wat een stilte, en ik keek even in de oven. Ik schudde de sprei even wat op en de courgette- en aspergedames rolden giechelend van pret door, over en onder elkaar heen. Om de pret nog wat te verhogen zette ik de temperatuur van de oven naar 220 graden.   Laat ik een lekker gezond hapje voor ze maken, dacht ik. Ik maakte het mezelf niet te moeilijk.   – 1 blik kikkererwten (400 gram) – 1 potje zwarte olijven (240 gram) – olijfolie – kurkuma – cayennepeper – gemalen kruidnagel – gemalen komijnzaad
– knoflookpoeder – tijm – zout   Ik verhitte een eetlepel olijfolie in een bakpan en snufte flink wat van alle kruiden en specerijen op de olie.

De erwten en olijven liet ik uitlekken en spoelde ik even af. Ik knikkerde ze in de pan met geuren en bakte ze lekker in de rondte op hoog vuur. Veel langer dan twee minuten bakken was het niet geloof ik. Klaar. Ik riep de spelende groentemeisjes uit de oven, ze zaten er inmiddels ook al weer een minuut of twintig in. De asperges en courgettes smikkelden. Mijn man en ik smikkelden ook. Alles ging op. Weer wat wit goud gered.   Doei!   PS van de schillen en voetjes van de asperges trok ik twee uur lang bouillon. Wreed? Ja ach, misschien waren ze ook wel beter af daar langs de weg. Anyway. De volgende dag maakte ik een roux van olijfolie met aardappelzetmeel en voegde daar de aspergebouillon, een plantaardig bouillonblokje, kruidnagel, nootmuskaat en wat zout aan toe en kookte alles even door voor een lekker tussendoortje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven