Avocadosoep met tosti rode kool. Chocoladewentelteefjes toe.

  Hoi! Een dag gekookt is een dag gekookt! Ik mocht weer vandaag. Soep voor twee, heeft mijn man straks ook nog iets bij thuiskomst, de rest is eenpersoons eten. Voor de soep maakten de backing flavours weer furore in een pannetje: ui, verse peper en knoflook in stukjes bakken in wat olijfolie bedoel ik natuurlijk gewoon. Als ze wat van kleur beginnen te verschieten kan er avocado in stukjes bij, een halve liter kokend water en een blokje plantaardige bouillon.  

  Dit even zachtjes laten pruttelen, kun je je ondertussen wijden aan de rode koolvulling voor de tosti. Ik had een zak kant en klare, gesneden en schoongewassen rode kool en daarvan deed ik een flinke greep of twee in een bakje. Daarbij gingen een eetlepel veganaise, die ik trouwens ook even snel in elkaar flanste, ik geloof met 30 a 40 milliliter sojamelk, 100 milliliter zonnebloemolie, een scheutje appelazijn, wat zout en een staafmixer, een eetlepel veganaise dus, een eetlepel edelgistvlokken, een eetlepel amandelmeel en wat zwarte peper. Dit roerde ik lekker door elkaar.

  Dat ging weer op een boterham en daarbovenop ging weer een andere boterham en dat stapeltje ging zo in het tosti-ijzer. Dat tosti-apparaat was al voorverwarmd trouwens.   

De soep ging van het vuur, pureerde ik met alweer die staafmixer. Ik maalde er nog wat zeezout door en schepte er wat van in een kom voor mezelf. Ongeveer de helft om precies te zijn. Grappig, ongeveer om precies te zijn. Ongeveer is helemaal niet precies en precies is ook helemaal niet ongeveer, in tegendeel zelfs. Is dit nu ongeveer een paradox? Of precies? Of is het een onvervalste tegenstrijdigheid, zonder schijn tegen? In ieder geval is er nu soep. Om maar even terug te komen met een ware propositie. En de helft van de soep is voor mij, de andere helft voor mijn man, die er nog niet is. Die komt pas thuis als ik al in een sportzaal sta te hupsen en te wiegen.

Mijn rode kooltosti was inmiddels klaar en appetijtelijk tot op het bot. Ook lekker tegenstrijdig weer om over een veganistische soep te zeggen hè, tot op het bot. Geen ware of onware maar rare propositie. Kijk, nog een keer een bordbeeldje van de hoofdgang van mijn avondmaal:

  Ja hoofdgang ja, want ik maakte nog een toetje. Zin in een wentelteefje namelijk. Of zoals wij dat vroeger thuis noemden, een dolle hond. Ik hanteerde grotendeels het recept van de website van de Vegan Challenge, zie hier: link naar wentelteefjesrecept op de Vegan Challenge website. Alleen dan voor maar één persoon. Dus ik mengde 20 gram bloem met 75 milliliter chocoladesojamelk en pittige speculaaskruiden van chez djeenie (da’s een kruidenmelange gemaakt door een vriendin van me). Ik dipte en draaide hier een boterham doorheen, bakte de boterham vervolgens aan beide kanten in wat zonnebloemolie smakelijk krokant en strooide er nog wat extra speculaaskruiden en lekker wat rietsuiker overheen.  

  Kijk eens wat een plaatje! En lekker dat het was. Ik heb er een glaasje chocosojamelk bij gedronken ook nog.   

Oh, ik dipte mijn tosti ook nog eens extra in de veganaise en ketchup by the way, gratis tip. Doei!   Ingrediënten voor de soep voor twee:  – 1 avocado in stukjes – 1 gesneden ui  – 1 gehakte knoflookteen – gesneden stukje verse rode peper  – 1 plantaardig bouillonblokje – zeezout   Bestanddelen voor 1 tosti: – 2 witte boterhammen zonder dierlijke ingrediënten – 2 handjes verse, gesneden en gewassen rode kool – sojamelk – zonnebloemolie – appelazijn – zeezout – amandelmeel – edelgistvlokken – zwarte peper   Bouwstenen voor de dolle hond: – 1 witte boterham zonder dierlijke bestanddelen – bloem – chocoladesojamelk – kaneel of speculaaskruiden – zonnebloemolie – rietsuiker        

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven