Aziatisch gekruide stoofschotel

Aziatisch gekruide stoofschotel

Tradities

Hoi! Zondag, uitgeteld op de bank. Zonde, van zo’n dag. Aan de andere kant is zo’n zondag ook precies zo’n dag die daar voor bedoeld is. Traditioneel.

Tradities. Ik pas er mee op. Tradities dragen het risico in zich dat je niet meer over ze nadenkt omdat het nu eenmaal tradities zijn. Dat kan gevaarlijk zijn. Voor dieren zelfs levensgevaarlijk. Ik at bijvoorbeeld jarenlang vlees zonder daar over na te denken. Toen ging ik nadenken en werd ik een vegetariër. Daarna viel er nog een kwartje en nu ben ik al weer drie jaar veganist. Onder andere hè. Daarnaast ben ik ook echtgenote, vriendin, dochter, zus, collega, hardloopster, schrijfster, blogger, wandelaar, fietsster, kantoorschaduwfotograaf, chefkok in eigen keuken, organisator van leuke dingen, genietster en weet ik veel wat nog meer allemaal, hoor. Maar dus ook veganist.

Rollebollen op zondag, ook dat kan een traditie zijn. Dus daar gaan we.

Casserollebollen op zondag met een aziatisch gekruide stoofschotel

Rollebollen vergt een hete omgeving. Knal die oventemperatuur dus maar naar 200 graden. Een comfortabele ovenschaal om in te minnekozen staat klaar en de 400 gram broccolirijst duikt daar alvast in. Vol verwachting kloppen al die kleine broccolikruimelhartjes.

Twee bakpannen raken verhit. In de één bakken 250 gram gesneden kastanjechampignons in een eetlepel olijfolie, in de andere 400 gram gesneden wokgroentes, ook in wat olie. Om de wokgroentes slingert zich liefdevol een knuffel amandelmelk (100 milliliter). Kurkuma, djahé, laos, knoflookpoeder, cayennepeper en een blokje bouillon kruiden de liefde wat op. Om alle partners definitief aan elkaar te binden tortelt er een koud gemengd papje van een slokje amandelmelk met een theelepel maizena doorheen. Al deze affectie vlijt zich neer op de kneukelende broccolirijst.

Aziatisch gekruide stoofschotel

De inmiddels met zwarte peper en zeezout bemalen kastanjechampignons duiken verheugd bovenop deze wokgroentepassie.

In een vijzel begeren ondertussen 50 gram gemengde noten twee eetlepels edelgistvlokken, een eetlepel olijfolie, versgeraspte nootmuskaat en zout en zwarte peper elkaar. Deze grofgehakte onstuimigheden stuiteren nu op de champignons in de glazen rollebolovenschaal, ik leg de deksel op de ovenschaal en schuif hem erin, in de oven. Daar gaan ze, met zijn allen, een minuut of veertig lang. Casserollebollen.

Er gaan hier nog wat van die gedroogde chilislierten overheen maar die moet je maar net in huis hebben en je moet ook maar net tegen zoveel heetheid kunnen dus ik heb ze buiten het al voldoende rollebollende recept gehouden,. 
Aziatisch gekruide stoofschotel

Uitgecasserollebold, we eten de Aziatisch gekruide stoofschotel schoon op.

Aziatisch gekruide stoofschotel

Doei!

Ingrediënten voor twee volwassen zondagskinderen:

– 400 gram broccolirijst
– 250 gram gesneden kastanjechampignons
– 400 gram wokgroentes, ik gebruik een zak voorgesneden zogeheten Japanse wokgroentes met onder andere sojabonen en paksoi erin
– 100 milliliter amandelmelk en nog een slokje extra om te mengen met
– 1 theelepel maizena
– theelepeltje gemalen kurkuma
– 1 theelepeltje gemalen djahé
– theelepeltje gemalen laos
– 1 theelepeltje knoflookpoeder
– cayennepeper naar smaak
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 50 gram gemengde noten
– 2 eetlepels edelgistvlokken
– 1 half theelepeltje geraspte nootmuskaat
– zout en peper (uit de molen)
– olijfolie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven