Baklava met gemberstroop en pecannoten.

Hoi! Zoet als de mier die hier aan onze wand hangt. Wees gewaarschuwd. Baklava.

Baklava

Schilderij gemaakt door Kristel Buddeke

Landen van de Balkan tot het Midden-Oosten claimen dat zij hét enige echte recept voor baklava kennen. Ik maak zelf ook aanspraak op dit recept en presenteer u baklava met gemberstroop, pecannoten, amandelstiften, zonnebloempitten, rozijnen, pistachenootjes en koekkruiden. Jep. De enige echte baklava uit een klein dorpje op de grens tussen Twente en Duitsland. Glanerbaklava.   Wat heb je nodig?

Nou, ingrediënten, om mee te beginnen.  

Voor de gemberstroop:
– 4 eetlepels gembersiroop, je kunt Caribische gembersiroop bij een toko kopen, het is een siroop die bedoeld is om, aangelengd met water, te drinken. Je kunt ook andere gembersiroop gebruiken.
– 4 eetlepels water
– 165 gram fijne rietsuiker
– 2 eetlepels geconcentreerd sinaasappelsap uit een plastic sinaasappeltje, zo’n zelfde flesje dat ze ook gevuld met citroensap verkopen
– 1 flinke snuf koek- en speculaaskruiden  

Bereiding, deel 1:

1. Laat deze ingrediënten alvast in een pannetje op een heel zacht vuur opwarmen zodat alle smaken langzaam aan elkaar wennen en verbintenissen met elkaar aangaan.  

2. Verwarm de elektrische oven baklalvast voor naar 190 graden en laat zes plakjes plantaardig bladerdeeg ontdooien.  

Tijd voor de rest van de ingrediëntenlijst:  

– 6 plakjes bladerdeeg, zoals aangekondigd
– 50 gram gesmolten plantaardige margarine
– beetje bloem om aanrecht en deegroller mee te bestuiven
– beetje zonnebloemolie om in te vetten
– handje ongezouten geschilde pistachenootjes Voor de vulling:
– 100 gram pecannoten
– 11 gram amandelstiften (of stukjes amandel)
– 20 gram zonnebloempitten
– 25 gram rozijnen
– 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
– 2 eetlepels rietsuiker  

Bereiding, deel 2:

3. Vermaal de pecannoten met de staafmixer. Je kunt ze ook vijzelen of hakken. Haklava.

4. Roer de rest van de vullingbestanddelen door de vermalen pecannoten.

5. Vet een rechthoekig bakblik in met wat zonnebloemolie en leg een op maat geknipt stukje baklavapapier op de bodem. Bakpapier bedoel ik.

6. Smelt de margarine en bestuif een schoon aanrecht en deegroller met een beetje bloem.

7. Rol op het aanrecht een bladerdeegplakje uit tot het formaat van het bakblik en leg het op de bodem van het bakblik. Besmeer het plakje met margarine. Rol nog een plakje uit en stapel dit op de vorige. ook dit plakje krijgt een margarinebehandeling.  

Baklava

8. Stort de helft van de vulling op het bladerdeeg in het baklavablik. Verspreid de boel gelijkmatig.

Baklava

9. Rol nog twee deegvelletjes uit en stapel ze op het notenmengsel. Vergeet ze niet in te smeren met margarine. Daar gaat de andere helft van de vulling in het bakblik en daarop nog twee uitgerolde bladerdeegvellen en margarine.

10. Snijd de baklava in 16 stukjes.

11. Strooi  de pistachenootjes over de baklava en zet de schaal in de oven. Daar blijft ie een half uur staan bakkenlava.

12. Uit de oven gehaald giet je de helft van de gemberstroop over de baklava. Dan wacht je een half uur en giet de rest van de stroop eroverheen. Eet de baklava pas de volgende dag. Vier uur wachten is ook genoeg, als je dat kunt.  

Baklava

Zo zoet

Zo het recept is opgetekend. Tijd voor baklavakantie. Maken drankjes van de vorige avond of licht slaapgebrek je een beetje braklava en snaklava je al naar die baklava? Als je nog een tic aan het recept wil toevoegen is het advies: cognaclava. Dan wordt het een echte uitbraklava. Snijdt de stukjes goed tot de bodem door voor je ze serveert, dat voorkomt praklava. Het spul is heel heel heel heel erg lekker, het enige nadeel, het is plaklava. Hahaha wat een bak(lava)!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven