Rucolasalade met linzen en kipstukjes

(Onderaan dit bericht vind je een beknopte en overduidelijke bereidingswijze voor deze rucolasalade terug)

rucolasalade

Maaltijdsalade

Hoi! Hou je wel van maaltijdsalades of doe jou maar een maaltijd zonder salade? Dit verhaal gaat over een salade, een maaltijdsalade voor één, of een salade voor bij een maaltijd voor twee, of meer, afhankelijk van de hoeveelheid gerechten die er nog bij geserveerd worden. Schat dat zelf even in. Ik diende deze salade op naast een pasta met een romige kastanjechampignonsaus voor twee personen, dan heb je een beetje een idee, hoop ik. Het gaat om een rucolasalade met linzen en kipstuckjes.

het einde van een sprookje?

1. De salade begint met linzen uit een blik die uitlekken in een zeef.
2. Daarnaast is er eens een halve citroen die wordt uitgeperst.
3. Linzen en citroen ontmoeten elkaar in een grote saladeschaal en gaan compleet op in elkaar, het lijkt al wel het einde van een sprookje, maar nee.
4. Een molen zwarte peper en een molen zeezout bemoeien zich met de symbiose in de saladekom en roepen er overmoedig ook nog hun vrienden olijfolie (twee eetlepels) en rucola bij.

rucolasalade

Snelwegsprookje

5. Intussen op het fornuis neemt het verhaal een zijweggetje. In een dikke laag hete olijfolie bakken twee knoflookteentjes in schijfjes een minuutje of twee bijna bruin, waarna plantaardige kipstukjes nieuwsgierig in hetzelfde pannetje duiken.
6. Als knoflook en kipstukjes bruingebakken genoeg zijn, dwarrelt er wat peper en zout uit de molens in het pannetje en gaat het vuur op de laagste stand.  

Bermsalade

7. Andere afslag. Vier zongedroogde paprikaatjes vergezeld van kappertjes uit een potje olie stappen samen met vijf zongedroogde tomaatjes uit een ander potje olie de snijplank op. Ze worden in stukjes gehakt en daarna zo van de vluchtheuvel af de berm in geveegd. De berm is hier synoniem voor de saladeschaal met linzen, rucola, citroensap, olijfolie, zout en peper. Alleen hier trouwens. Als je ergens anders het woord “berm” tegenkomt, hou dan gewoon de betekenis uit de Van Dale aan.

rucolasalade

8. Even terug naar de eerste zijweg van dit snelwegsprookje. Het vuur gaat weer op hoog en er trappelt een kudde gezouten olijvenmix tussen de kipstukjes en knoflookschijfjes door.
9. Even opbakken op hoog vuur en dan kan deze wegrestaurantsnack over de berm verspreid worden. Met berm bedoel ik nog steeds de rijkelijk gevulde saladeschaal.

10. De bermsalade leefde nog lang en gelukkig. Dat zou je verwachten hè, bij zo’n verkeerssprookje. Nee. Twee snelheidsduivels met stevige trek duiken de berm in en consumeren de boel in sneltreinvaart om hop weer de snelweg van hun leven op te razen. Ze raasden nog lang en gelukkig.

rucolasalade

Einde.
Doei.

Ingrediënten rucolasalade met linzen en kipstukjes:

– 1 blik linzen (400 gram, uitlekgewicht 265 gram)
– sap van een halve citroen
– 75 gram rucola
– 2 knoflooktenen in schijfjes
– 180 gram veganistische kipstukjes
– 4 zongedroogde paprika uit een potje olie met wat van de kappertjes die vaak ook in datzelfde potje zitten
– 5 zongedroogde tomaatjes uit een potje met olie
– 1 hand gezouten olijvenmix (in de mixzak die ik in huis heb zitten naast gedroogde olijven ook pinda’s, amandelen, cashewnoten, pecannoten en geroosterde pistachenoten) – olijfolie
– zwarte peper
– zeezout   

Bereidingswijze rucolasalade:

1. Laat linzen uitlekken en meng ze met het sap van een halve citroen.
2. Meng linzen met rucola, twee eetlepels olijfolie en zwarte peper en zeezout naar smaak.
3. Verhit olijfolie om in te bakken in een pan en bak daarin de schijfjes knoflook en de kipstukjes bruin. Zet het vuur laag.
4. Snijd zongedroogde paprika en tomaatjes in stukjes en mix ze door de salade.
5. Rooster nog even op hoog vuur een handje gezouten olijvenmix mee met de kipstukjes en knoflook.
6. Schik de kipstukjes/olijvenmix/knoflook uit de pan op de salade.
7. Eet smakelijk.    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven