Hoi! De lief Wellington en de Portobellington kon je al langer terugvinden hier, maar nu maak ik dan toch ook eindelijk eens een biet Wellington. Met gerookte amandelen, een idee dat ik opdeed op de receptensite van een bekende gele supermarktketen.
Don’t mention de paddenstoel
We krijgen bezoek. En één van hen heeft een paddenstoelenallergie. Met de lief Wellington bediende ik mensen met een notenallergie, met deze biet Wellington zorg ik voor de paddenstoelen-allergischen onder ons. Hoe ik dat precies doe? Nou heel simpel: geen paddenstoelen gebruiken. Nee ook geen plaatjes van paddenstoelen, geen herfststukjes met paddenstoelen erin, geen verhalen over paddenstoelen, zeker ook geen sprookjes over kabouters en grote wit gestipte rode paddenstoelen, don’t mention de paddenstoel.
Maar dus wel die gerookte amandelen. Normaalgesproken gebruik ik edelgistvlokken om de Wellingtonvarianten een lekkere hartige beet mee te geven. Normaalgesproken? Klinkt alsof ik wekelijks zo’n in bladerdeeg gestoken gerecht op tafel zet. Is niet zo. Niet eens maandelijks, waarschijnlijk ook niet jaarlijks. Gewoon heel soms. Maar dan wel altijd met edelgistvlokken. En laat ik die nu eens even niet in huis hebben. En nee ik ga daar niet helemaal voor naar de stad fietsen. Ik heb dus al besloten om de gerookte amandelen hun hartige werk te laten doen. Geen platte peterseliestress in mijn keuken.
Biet Wellington, geslaagd
Tijdsprong. De biet Wellington is gegeten. De gasten waren heel tevreden en die gerookte amandelen bleken een gouden zet. De paddenstoel die ik het hele jaar door gewoon op mijn vensterbank heb staan werd of niet opgemerkt door de betreffende allergische persoon, of diegene heeft te beleefd in stilte geleden, ik zal het misschien nooit weten.
Oh ik heb ook weer een kort filmpje van het bereidingsproces gemaakt, check it out! (Je vindt het onderaan de bereidingswijze.)
Doei!
Biet Wellington
Course: Overig4
servings30
minutes40
minutes1
hour10
minutesIngrediënten
75 gram gerookte amandelen
1 ui
2 tenen knoflook
2 verpakkingen vegan rul gehakt (400 gram in totaal)
1 theelepel kaneel
0,5 theelepel kardemom
snuf kruidnagel
1 verpakking voorgekookte rode bieten (500 gram)
Een handje rozijnen
25 gram plantaardige margarine in kleine blokjes
9 plakjes bladerdeeg, leg ze alvast buiten de vriezer zodat ze ontdooien
Olijfolie
Peper en zout
Bereidingswijze
- Hak de gerookte amandelen in kleine stukjes.
- Snij de bietjes in kleine stukjes.
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Snipper de ui en verhit olijfolie in een bakpan.
- Fruit de ui, pers de knoflook uit boven de pan en bak even mee.
- Voeg het vegan gehakt toe en roer en bak alles weer even goed.
- Doe kaneel, kardemom en kruidnagel in de pan en roer door de rest.
- Meng de amandel erdoorheen en ook de in stukjes gesneden bietjes.
- Knikker de rozijntjes in de pan. Roeren, proeven en eventueel peper en zout toevoegen.
- Roer de margarine door het mengsel heen tot deze gesmolten is en haal de pan van het vuur.
- Bekleed je ovenbakplaat met bakpapier en puzzel daarop de basis van je Wellington in elkaar met 8 bladerdeegplakjes. Ik gebruikte zelf een ronde bakplaat. Zie het filmpje voor de beelden. Ik maakte een soort vierkant van vier plakjes in het midden met daartegenaan gedrukt aan alle zijden twee halve plakjes in de lengte.
- Stort de vulling uit de pan op het bladerdeeg. (Ik bleek te veel vulling te hebben, dat is niet erg, bewaar de vulling voor de volgende dag bijvoorbeeld.) Vouw het bladerdeeg naar binnen toe en sluit de biet Wellington af met het laatste plakje bladerdeeg. Druk en boetseer alle naden van het bladerdeeg even goed tegen elkaar aan. Bestrijk met water.
- Zet de bakplaat met de biet Wellington in het midden van de voorverwarmde oven. Even zwaaien naar het gerecht. 40 minuten en dan is het klaar.
Video
Tips
- Je kunt er natuurlijk heel veel bij serveren, maar gebakken rozemarijn knoflook aardappeltjes met vegan mayo deden het erg goed!